Duševní zdraví je ovlivněno osvětlením ve vašem domově

Všudypřítomný stres si může vybírat svoji daň v podobě bušení srdce, neklidu, bolestí hlavy, únavy či zažívacích potíží. Nechoďte mu naproti a doma všechno pozhasínejte!

Cvičení, vyvážená strava či meditace. Tohle všechno se doporučuje lidem s úzkostí, tedy aspoň předtím, než dostanou antidepresiva. Ale podle nového výzkumu (1) publikovaného v časopise Příroda existuje jeden méně zřejmý faktor, který taktéž v duševním zdraví hraje nemalou roli.

Studium expozice světla varuje před následky

Uvedený výzkum (1) byl proveden mimo Austrálii a je dosud největší studií o expozici světla a duševního zdraví, jehož se zúčastnilo téměř 87 000 dobrovolníků. Pro účely experimentu se přitom shromáždila data od britské biobanky, přičemž vědci se podívali na věci, jako je světelná expozice, spánek, fyzická aktivita a duševní pohoda.

Když elektromagnetické záření škodí

Akademici následně zjistili (1), že by osvětlení mohlo hrát větší roli v duševním zdraví, než jsme si dosud mysleli. Účastníci, kteří v noci zvýšili expozici světla, vykazovali větší riziko psychiatrických poruch, jako je úzkost a deprese. Konkrétně, světlo v noci zvýšilo riziko deprese o celých 30 % – a podobné vzorce byly také pozorovány pro sebepoškozování, psychózu, bipolární poruchu a paniku. A jak hlavní autor studie, Sean Cain, poznamenal, není to malý objev.

Večer prostě má být tma!

Podle Caina jakmile lidé pochopí, že se večer nemají vystavovat světlu, které má silný vliv na jejich duševní zdraví, mohou podniknout několik jednoduchých kroků k optimalizaci své pohody. Jde o to získat jasné světlo ve dne a temnotu v noci. Mohlo by to znít jako jednoduchá žádost, ale ono se to dobře řekne, nicméně hůř udělá. Elektrické osvětlení uvnitř budov je důležité pro práci, domácí úkoly i vaření. Pro začátek se ho pokuste aspoň trochu minimalizovat.

Využívejte pouze světlo přirozené

Pokud je to možné, spoléhejte se na přirozené světlo během dne a ještě lépe, vyjděte ven na odpolední procházku. Jak slunce začne zapadat, ztlumte svá světla v místnostech a také se vyhněte televizním obrazovkám i monitorům počítačů. Srovnáte svůj cirkadiánní rytmus, zlepšíte spánek, upravíte hladinu cukru v krvi a prospějete své psychice.

Zdroje: (1) www.ynature.com/articles/s44220-023-00135-8, názor autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat