Kosmetika s ochranou proti modrému světlu

Modré světlo, které je produkováno přirozenými i umělými zdroji, může mít negativní účinky na pokožku a způsobovat její předčasné stárnutí. Kosmetický průmysl proto vyvíjí produkty, které by tyto účinky neutralizovaly.

Modré světlo je známo svými potenciálními negativními účinky na pokožku, a to především na obličej a oční okolí. Některé studie (1) dokonce ukázaly, že modré světlo může způsobit předčasné stárnutí pokožky. Proto se kosmetický průmysl snaží vyvinout produkty, které by mohly tento účinek neutralizovat.

Co je vůbec modré světlo

Tento typ světla je jedním z barevných složek viditelného světla, které je člověkem vnímáno jako modrá. Jeho vlnová délka je přibližně 450–495 nanometrů. Modré světlo může být produkováno přirozenými zdroji, jako je slunce nebo určité typy hvězd, nebo umělými zdroji, jako jsou svítilny, počítačové obrazovky, televize a mobilní telefony (2).

Modré světlo je někdy spojováno s nežádoucími účinky na zdraví, zejména na spánek. Důvodem je, že modré světlo může potlačit tvorbu hormonu melatoninu, který reguluje spánkový cyklus. Mnoho lidí proto používá filtry modrého světla na svých digitálních zařízeních nebo nosí brýle pro blokování modrého světla, aby minimalizovali jeho dopad na svůj spánek (3).

Na pomoc povolejte kosmetiku

Kosmetika s ochranou proti modrému světlu může obsahovat několik složek, které blokují nebo absorbují modré světlo a chrání pokožku. Některé z těchto složek mohou zahrnovat zinek, titanium, oxid železa a některé rostlinné výtažky jako lutein. Existuje také několik antioxidačních složek, které mohou pokožku chránit před poškozením modrým světlem (4).

Mezi několik kosmetických značek, které nabízejí produkty s ochranou proti modrému světlu, patří například Murad, Dermstore, Supergoop a další. Produkty mohou zahrnovat krémy na obličej, krémy na oči, make-upy a jiné (4).

Důležité je si uvědomit, že ačkoli kosmetika s ochranou proti modrému světlu může přinést nějaké výhody, je také důležité dodržovat další opatření na ochranu pokožky, jako je nošení slunečních brýlí, omezení času stráveného u digitálních zařízení a udržování zdravého životního stylu.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9329351/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9420367/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9424753/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7894303/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat