Zkroťte svůj krevní tlak za pouhé dvě minuty

Zeď, o kterou je možné se opřít, má doma každý. Věřili byste tomu, že vám právě ona může pomoci při snižování krevního tlaku? Pronikněte do tajů izometrického cvičení a vyzrajte na hypertenzi jednou provždy!

Genetika, nezdravé životní návyky, nadváha, obezita, permanentní stres i chronické onemocnění. To všechno stojí v pozadí vysokého krevního tlaku, který je spojován se zvýšeným rizikem úmrtnosti (1). Co si s arteriální hypertenzí počít?

Záchranné lano hází celer, bylinky i spánek

Samozřejmě, že se k léčbě přímo nabízejí farmaceutické léky. Ovšem kromě nich se poukazuje také na přírodní prostředky. Mezi ty nejdoporučovanější a nejvychvalovanější patří skořice, česnek, celer, pažitka, zázvor a tymián (2). Velké naděje odborníci vkládají i do citrusových plodů, tučných ryb, listové zeleniny, mrkve, borůvek, rajčat, brokolice, brambor a bílého jogurtu (3). Na tuto svízel pomáhá i pravidelná fyzická aktivita (4) a kvalitní spánek (5). Ačkoli jsou všechny tyto možnosti spolehlivé, jejich působení se bohužel neprojeví hned. To však neplatí pro další osvědčený trik, který funguje takřka okamžitě. Chcete ho znát?

Pojďte se do tlaku pořádně opřít!

Už jste někdy slyšeli o izometrickém cvičení? To je činnost, při níž dochází k napětí svalů bez pohybu kloubů. Příkladem je například stiskání rukou nebo stlačování míčku mezi koleny, kdy svaly pracují proti odporu, ale žádný viditelný pohyb nenastává. Izometrickým cvičením je také sed u zdi. Zkrátka se o ni opřete zády a pokrčíte kolena. Podle studie (6) publikované v magazínu British Journal of Sports Medicine je při snižování krevního tlaku tento zvláštní posed účinnější než běhání, jízda na kole a další formy kardia. A dle jejích závěrů stačí jen několik minut týdně! Pro začátek můžete dvě minuty „sedět“ a další dvě minuty odpočívat. Když to takto zopakujete čtyřikrát, systolický krevní tlak se vám prý sníží o 10 mmHg a diastolický o 5 mmHg. To si přímo říká o vyzkoušení!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8292050/, (2) www.healthline.com/nutrition/herbs-to-lower-blood-pressure#9.-Chinese-cats-claw, (3) www.healthline.com/nutrition/foods-high-blood-pressure#citrus, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4624627/, (5) www.cdc.gov/bloodpressure/sleep.htm, (6) www.bjsm.bmj.com/content/57/20/1317







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:56
5 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:49
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat