Na jarní depresi pomáhá jarní úklid

Postihla vás „jarní depka“? Vyžeňte ji z hlavy úklidem. Je na to jako dělaný! Navíc při něm spálíte docela dost kalorií, a ještě podpoříte zdraví srdce.

Špatná nálada, pocity úzkosti, celkový neklid, snížená chuť k jídlu nebo potíže se spánkem. I tohle jsou typické příznaky takzvané jarní deprese (1), která každoročně postihuje překvapivě vysoké procento lidí. Máte ji taky? Dost bylo chmur, je načase vzít do ruky hadr!

Pryč s prachem i negativismem

Teď to bude znít asi hodně neuvěřitelně, ale rozladěné psychice podá pomocnou ruku pořádný úklid. Tak se do toho jarního pusťte s pořádnou vervou. Z poznatků jisté zahraniční studie (2) vyplynulo, že úklidové domácí práce snižují stres i úzkostné stavy už po pouhých 20 minutách. Pokud se na divoké vlně optimismu chcete svézt ještě o něco rychleji, sáhněte po čisticích prostředcích s uklidňující vůní citronu, levandule, máty a eukalyptu. Jestli tohle není dvojitá výhra, tak už nic! Navíc vám důkladná očista domácnosti může prospět i z jiné stránky.

Blaho pro srdce a štíhlejší křivky

Že se člověk u luxování, stírání podlah, drhnutí koupelny i v boji s vodním kamenem poměrně zapotí, to ze své vlastní praxe víme všichni. A teď si představte, že je to srovnatelné s návštěvou posilovny. Ony mohou být ty nenáviděné domácí práce totiž stejně efektivní jako běhání nebo klasické cvičení. Odborníci dokonce spočítali (3), že půlhodinové vysávání spálí až 111 kalorií, proto ho lze považovat za dietní zlepšovák. A protože se při něm jako při kterékoli jiné fyzické aktivitě zvyšuje tepová frekvence i krevní oběh, příznivě ovlivňuje činnost celého kardiovaskulárního systému. Na závěr tu máme ještě jednu motivační informaci.

Posílená paměť i brilantní soustředění

Je prokázáno (4), že v uklizeném a organizovaném prostoru mozek funguje prostě jinak a lépe. S menším vnitřním chaosem se uvolní kognitivní zdroje, přičemž výsledkem nemůže být jiného než skvělá koncentrace, paměť a motivace. Se kterou místností začnete jako první? Úklidová léčivá mise se nemůže minout účinkem!

Zdroje: (1) www.verywellhealth.com/spring-depression-5215198, (2) www.news.bbc.co.uk/2/hi/health/7338644.stm, (3) www.sciencedaily.com/releases/2017/09/170921185009.htm, (4) www.kleenofficeenvironments.com/2023/11/06/the-link-between-a-clean-environment-and-increased-productivity/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:44
5 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:54

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat