Pozor na oříšky! Může v nich být žloutenka

S nadcházejícím létem a cestováním vyvstává jako každý rok otázka, na co všechno si dávat pozor, abychom po příjemně strávené dovolené nebyli bohatší o nějakou tu virovou hepatitidu. Jejich typů je totiž několik, stejně jako způsobů přenosu. A některé by vás ani ve snu nenapadly.

Fekorální přenos

Hepatitidy přenosné tzv. fekorálně, neboli když se virus šíří pomocí výkalů, které kontaminují povrchy, jsou asi nejčastějším rizikem nejen pro cestovatele. Jde o hepatitidy A a E. A pozor – samotné mytí rukou po použití WC a před jídlem před nákazou nemusí ochránit. Viry se šíří také nakaženou vodou a jídlem.

Jak je to s těmi oříšky

Nemusíte přijít do styku přímo s nakaženým výkalem. Stačí, aby infikovaná osoba třeba jen připravovala nemytýma rukama jídlo nebo ho s vámi jedla rukama ze společného talíře. Takže takové mlsání buráků ze stejné misky, do které si pro ně sahá váš nakažený kamarád, může být klidně zdrojem infekce.

Čistá voda = bezpečná voda?

Jelikož i vodou se virus žloutenky přenáší, vždy je třeba dávat pozor, zda konzumujete skutečně čistou pitnou vodu, a to včetně ledu v limonádě nebo whisky či na omytém ovoci a zelenině. PET lahve s balenou vodou by měly být originálně zavřené. Chodíte-li čepovat do PET lahve víno či jiné nápoje, bezpečnější je přinést si vlastní. Místní PET láhev může být kontaminovaná.

Krví a sekrety přenášené žloutenky

Hepatitidu B, C a D fekorálně nechytíte, neboť se přenášejí krví. Ale nejen jí. Zejména žloutenka typu B je přenosná i spermatem a poševní tekutinou. Sexuální obezřetnost a používání kondomu vás tak může ochránit nejen před pohlavními nemocemi, ale i před některými hepatitidami.

Zdroj: www.virova-hepatitida.cz






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat