Geneticky modifikované plodiny mohou poškozovat játra a ledviny

Profesor z francouzské Univerzity v Caen informoval o prvních vědeckých důkazech, že geneticky modifikované plodiny nemusejí být tak bezpečné, jak jejich šlechtitelé tvrdí. Ve studii společnosti Monsanto, která modifikované plodiny připravuje, se objevily důkazy o tom, že už po třech měsících konzumace upravené kukuřice se u zvířat objevilo poškození na játrech a ledvinách.

Zvířata přitom byla krmena třemi kmeny modifikované kukuřice vyrobené v biotechnologické společnosti Monsanto. Po třech měsících se u zvířat objevily znaky poškození jater a ledvin, které nebyly patrné u zvířat krmených nemodifikovanými plodinami.

Výzkumem účinků GMO plodin se zabývá dlouhodobě i molekulární biolog Gilles-Eric Seralini z Univerzity v Caen, který k nové analýze uvedl: „Co jsme tady objevili, není jasným důkazem toxicity, ale jsou to známky toxicity. Jsem si jist, že nejde o žádnou akutní toxicitu, ale kdo může říct, že to nebude mít dlouhodobě zhoubný vliv?“

Experiment byl proveden na třech odrůdách geneticky modifikované kukuřice, z čehož dva kultivary obsahovaly gen pro Bt protein, který chrání kukuřici před zavíječem kukuřičným. Třetí odrůda byla rezistentní díky modifikaci vůči herbicidu glyfosátu. Všechny tři kultivary se pěstují v USA, jeden z nich také ve Španělsku.

Hlodavci krmení těmito kultivary měli podle Seraliniho po třech měsících vědecky prokazatelné znaky poškození na játrech a ledvinách. Každý kultivar souvisel s nezvykle vysokou koncentrací hormonů v krvi a moči. Jeden kultivar navíc způsoboval zvýšení krevního cukru a triglyceridů v krvi.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat