Příliš mnoho možností působí deprese, tvrdí psychologové

Podle kalifornských psychologů může za nárůstem deprese v moderní společnosti právě bohatost jejích možností. Příliš široké spektrum voleb ve všech aspektech života vede ke každodenní mizérii. Nevíme, které z bohaté nabídky jídel podlehnout, který kanál v televizi nechat zapnutý, kterou vybrat školu dětem, kterou pracovní nabídku přijmout a kterého z milenců opustit.

Zatímco možnost vybrat si z několika variant je obecně dobrou věcí, příliš mnoho svobody volby nás deformuje až k nerozhodnosti a činí nešťastnými. Lidé se pak ve chvíli, kdy čelí opravdu bohaté nabídce, cítí nejistě, a ať volí jakkoli, vzápětí se obávají, že nezvolili dobře. Nakonec tedy bohatá nabídka vede k menšímu pocitu uspokojení.

Studie navíc odhaluje, že problém tkví ve skutečnosti, že když má člověk příliš mnoho voleb, stane se posedlým v neustálém přemýšlení o tom, co jeho volba o něm prozradí. Pak, když se pro něco konečně rozhodne, začne být nervózní z toho, jestli si vybral dobře. Bohatá nabídka také podporuje sobeckost a nedostatek empatie, protože nutí lidi zaměřovat se především na vlastní preference a sebe samé.

„Nemůžeme uvažovat o tom, že možnost volby…je univerzálním úsilím a že bohatá nabídka nutně posiluje svobodu a pocit duševní pohody,“ tvrdí profesorka Hazel Rose Markusová ze Stanfordovy univerzity.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat