Zahoďte knedlíky... Středomořská strava prodlužuje život!

Konzumace pokrmů podle zásad středomořského jídelníčku nejenže snižuje riziko onemocnění civilizačními chorobami, ale údajně dokonce prodlužuje život. Osoby, které se stravují především rybami, drůbeží, čerstvou zeleninou a ovocem a ořechy, pomaleji stárnou buňky. A patrné je to především na chromozomech, jejichž opotřebení hraje při stárnutí buněk zásadní roli.

Chromozomy s věkem kvůli působení negativních vlivů přicházejících zvenčí zkracují své telomery. Čím jsou tyto kratší, tím je buňka starší. V kritické chvíli už chromozomy nejsou schopny další replikace a buňka zaniká.

Vědci za Harvardovy univerzity ale tvrdí, že osoby, které konzumují středomořskou stravu, mají telomery delší a tyto se s věkem zkracují mnohem pomaleji. U jedinců, kteří žili nezdravě, ale kteří začnou pokrmy národů kolem Středozemního moře konzumovat, navíc dojde k zpomalení zkracování telomer. Takže si touto stravou život mohou prodloužit.

Čím více se člověk stravoval v souladu se středomořskou stravou, tím měl delší telomery v leukocytech, jejichž zkracování je znakem stárnutí. Výsledky dále podporují výhody středomořské stravy a její význam při propagaci zdraví a dlouhověkosti,“ tvrdí autoři z Harvardovy univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

42 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
21 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:17
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat