Co může za blahodárné účinky středomořské kuchyně?

Proč je středomořská kuchyně tak zdravá? Protože je bohatá na látky působící blahodárně na lidský organismus a relativně chudá na jednoduché tuky a nebezpečnou skupinu z nasycených tuků. Jídelníček národů kolem Středozemního moře je také velmi pestrý v chutích a vůních. Za to prý mohou především antičtí lékaři, kteří v oblasti působili.

Starořečtí lékaři jako Hippokrates či Galén z Pergamonu totiž zjistili, že lidé, kteří se stravují pokrmy velmi bohatými na byliny, koření, česnek, cibuli a další výrazně aromatické látky, jsou zdravější a žijí déle. Začali tak sami různá ochucovadla doporučovat.

Sám Hippokrates hlásal: „Učiňte ze svého jídla lék a z léku jídlo.“ A profesor John Wilkins z Exeteru je přesvědčen, že on, Galén a třeba také Platón byli vlastně ideovými silami při vzniku pestré středomořské kuchyně, která přetrvává dodneška.

Ačkoli dnes národy kolem Středozemního moře používají také rajčata z Ameriky a citróny či pomeranče z Asie, principy této kuchyně jsou od starověkého Řecka stejné.

Oni tehdy považovali chuť za měřítko výživové hodnoty… Galén vnímal výživu jako třetí z lékařských umění vedle farmakologie a chirurgie. Když měli lidé příliš hustý hlen, pak potřebovali cibuli a česnek k zředění. To byl jistý způsob tehdejšího zacházení s vysokou hladinou cholesterolu,“ vysvětluje profesor Wilkins v rozhovoru pro Daily Mail.

Galén byl také prvním lékařem, jenž varoval před syrovým mlékem, které podle něj zužovalo kanály v játrech u náchylných osob. Galén také zdůrazňoval, jak je důležité připravovat pokrmy jednoduše a zachovat jim jejich původní vůni a chuť. V oblibě měl zvláště čočku. Když ji doporučoval lehce povařit a ochutit rybí omáčkou a olivovým olejem, pak prý měla projímavé účinky. Když ji předepsal vařit ve dvou vodách, pak měla účinek stavicí. K ochucování jídel doporučoval v té době málo rozšířený pepř, zázvor a skořici.

Hippokrates vyjmenoval ječmen, celozrnné obiloviny, luštěniny, ovoce, zeleninu, libové maso a ryby jako potraviny, které prospívají lidskému zdraví. Jiní lékaři té doby doporučovali divoké mrkve, houby, ředkve a lanýže jako léčivé potraviny.

Hippokrates a další učenci té doby také varovali před dovozem luxusních potravin z dalekých krajů a zdůrazňovali to, co dnes znova objevujeme. Výhodu konzumace sezónních a lokálních zemědělských produktů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat