Ořechy a rostlinné oleje sníží hladinu nezdravého cholesterolu lépe než léky

Uvědomělí britští lékaři, kteří nejsou ovládáni farmaceutickým lobby, se nebojí říkat nahlas, že vyvážená a pestrá strava je při snižování hladiny nezdravého cholesterolu stejně účinná jako léky ze skupiny statinů. U většiny lidí se zvýšenou hladinou cholesterolu s nízkou hustotou stačí zvýšit konzumaci ořechů a rostlinných olejů, začít cvičit a přestat kouřit, aby se zdravotní stav těchto osob zlepšil.

Pacienti by se měli od lékařů dozvídat, že zdravá strava může mít podobné výhody jako užívání léků snižujících cholesterol,“ tvrdí trojice lékařů v odborném časopise Prescriber.

Někteří zdravotníci se v souladu s výrobci léků – farmaceutickými firmami, které je k tomu tlačí – snaží cpát statiny všem pacientům se zvýšenou hladinou cholesterolu. Jenže ty mají vedlejší účinky, zatímco zdravá a pestrá strava nikoliv.

Statiny by neměly nabízet iluzi ochrany, která umožňuje lidem nadále se věnovat nezdravému životnímu stylu. Ve skutečnosti je osmdesát procent kardiovaskulárních onemocnění způsobeno faktory životního stylu včetně nezdravé stravy, kouření a nedostatku pohybu. U jedinců, kteří jsou ohroženi málo, je jasné, že statiny nabízejí jen mírné účinky v nejlepším případě,“ píší britští lékaři v časopise Prescriber.

Místo statinů by tak lidé, jimž nehrozí velké riziko infarktu, měli jíst raději každý den jedno jablko, hrst ořechů a lžíci extra panenského olivového oleje. K tomu se pohybovat a zdravě spát. Na statiny by měli spoléhat jen lidé s velmi vysokou hladinou cholesterolu, kteří navíc kouří, jsou obézní a mají v rodinné anamnéze infarkty srdce a jiné choroby oběhové soustavy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat