10 věcí, které byste měla hned vyhodit!

Snažíte se zdravě stravovat, mít dostatek pohybu a co nejméně stresu, ale stejně se vám zdá, že pro své vlastní zdraví byste mohli udělat i něco dalšího? Máte pravdu! Třeba proměnit svůj byt na zdraví prospěšný prostor.

1. Osvěžovač vzduchu

Ano, mít voňavý byt je přáním snad každého z nás. Jenže chemické osvěžovače vzduchu mohou obsahovat chemikálie, které našemu organismu právě nesvědčí. Jistě, žádná z nich není na seznamu vysloveně nebezpečných látek, ale to neznamená, že neškodí – zvláště v kombinaci s těmi ostatními.

Pokud chcete příjemně vonící byt, sáhněte spíše po bylinkách, citrusové kůře apod.

2. Antibakteriální mýdlo

V mytí rukou není o nic efektivnější než mýdla běžná. A navíc většina z antibakteriálních mýdel obsahuje látku triclosan, který se v testech u zvířat ukázal jako látka ovlivňující hormonální hladinu. Kromě toho antibakteriální přípravky přispívají k bakteriální rezistenci. Takže se vraťte k mýdlu klasickému.

3. Zásoby dietních limonád

Limonády jsou plné cukru, to ví každý. A tak jsou tu varianty většiny z nich úplně bez cukru. Zato plné chemických sladidel, z nichž některá mohou působit negativně na náš metabolismus. Dokonce se spekuluje, že sladidla přispívají k rozvratu střevní mikroflóry nebo vzniku metabolického syndromu.

4. Roztřepený kartáček

Jistě, všichni víme, že minimálně každé 3 měsíce bychom měli starý kartáček na zuby nahradit novým. Jenže průměrný kartáček doslouží mnohem dříve. Nečekejte tedy na onu tříměsíční hranici životnosti, vyhoďte kartáček hned, jakmile začne ztrácet tvar a třepit se.

5. Oblečení, které už nenosíte

Zkuste se opravdu držet rady, že cokoli jste na sobě neměli rok (s výjimkou sezónních kousků, jako je lyžařská bunda či naopak plavky), byste měli poslat dál. Prospějete i svému zdraví! Jak to? Většina z nás má v šatníku schovány věci, které jsou o nějakou tu velikost menší, než odpovídá našim současným proporcím. Vyhoďte je! Pohled na uzounké džíny, do kterých jste se ještě před rokem pohodlně vešli, přispívá k úzkostem a depresím.

6. Zbytky z lednice

Platí pravidlo, že zbytky jídla obsahující živočišnou složku byste neměli v lednici nechávat déle než 3 dny. Pak musíte jídlo buď sníst, nebo zamrazit (jistě, také ho můžete vyhodit, ale to je škoda). Jestliže jste na nějaké zbytky zapomněli a máte je v lednici déle než ony 3 dny, nezbývá vám nic jiného, než se jich zbavit. I bakterie (například velmi nebezpečné listerie) se rády množí při teplotách v lednici.

7. Stará řasenka

Maskaru nepoužívejte déle než 3 měsíce. Pak se s ní bez milosti rozlučte. Pokaždé, když řasenku použijete, přidáváte do ní mikroby, které se v ní pak množí a vy je vracíte zpět na řasy. A to by mohlo vyústit v nepěkný zánět v oku.

8. Vytahaná podprsenka

I podprsenky mají svou životnost. A i když je těžké rozloučit se s takovou, kterou už nosíme roky a tak skvěle nám vždycky seděla, udělejte to. Proč? Podprsenky ztrácejí časem svůj tvar a poskytují méně podpory pro naše ňadra. To může vést i k bolestem zad a ramen, kromě toho nedostatečná podpora prsou přispívá k jejich stárnutí (pokles, vrásky...).

9. Svou židli

V průměru každý člověk prosedí více než 7 hodin denně. A sezení našemu organismu dvakrát neprospívá – nejrůznější studie jej dávají do souvislostí například se vznikem metabolického syndromu, obezity, vysokého krevního tlaku, diabetu, deprese, ale i některých typů rakoviny. O bolestech zad ani nemluvě. Proto je dobré do židle investovat a koupit si opravdu kvalitní, která tělu poskytuje potřebnou oporu. Kromě toho byste měli mezi sedavou prací dělat pravidelné přestávky a věnovat se pohybu.

10. Zbytečnosti na poličkách

Spousta suvenýrů, váziček, sošek a dalších dekorativních předmětů, které máme na poličce, jsou vlastně většinou jen zbytečné lapače prachu. A ten jak známo poskytuje útočiště nejrůznějším mikrobům a roztočům. Prašné prostředí může působit dráždivě, o tom, jak jsou z něho „nadšení“ alergici, není nutné dlouze psát. Jistě, řešením je často utírat z polic i věcí na nich prach, ale snazší je uklidit lapače prachu někam do krabice a kochat se jimi, když má člověk náladu. Rozhodně si tak usnadníte uklízení!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat