Zaručené triky na hubnutí! Vyzkoušeli jsme, které fungují

Také občas při čtení „zaručených“ tipů na hubnutí pochybujete, že opravdu pomohou? Mohou sice fungovat, ale člověk některé často nedokáže dodržet. Bety se rozhodla některé vyzkoušet za vás.

Vybrali jsme 5 zaručených tipů, jak zhubnout. Dva z nich jsme přidělili redaktorkám Bety.cz - Zorce a Kristýně, s dalšími třemi jsme oslovili vás, naše čtenářky, a požádali jsme vás, jestli byste test neprovedly s námi. Třemi testovanými osobami se staly Míša, Bára a Jana.

Tip č. 1: Před každým jídlem vypijte sklenici vody

Testovala Míša P. (32), t.č. na rodičovské dovolené, doba testování: 3 týdny

Princip pití vody před každým jídlem má zaručit, že toho člověk sní mnohem méně, protože jeho mozek dostane díky vodě signál, že je žaludek plnější, než ve skutečnosti je. Díky tomu přijmeme méně kalorií a hubneme.

Míšina zkušenost: První týden šlo všechno hladce, vypít 2 až 3 deci vody každým před jídlem mi nedělalo žádné problémy, jídla jsem snědla opravdu méně. Jenže asi po dvou hodinách jsem zase dostala hlad. Ze začátku jsem se ho snažila opět „přepít“, ale moc to nepomáhalo. Někdy v polovině druhého týdne jsem začala být na vodu mírně alergická, takže jsem ji vyměnila za nejrůznější čaje nebo ředěné džusy (ačkoli moje chuťové buňky volaly po něčem opravdu nechutně kalorickém), navíc jsem zjistila, že zanedbávám pitný režim, protože se z pití stala jakási povinnost. Jestli jsem zhubla, si nejsem jistá, váha žádný úbytek kilogramů nezaznamenala (což při tom množství vody v těle není nijak zvláštní). Popravdě řečeno jsem byla ráda, že jsem po třech týdnech mohla skončit, asi nejsem na tento typ diety stavěná. Rozhodla jsem se ale, že zkusím menší porce jídla konzumovat i bez vody a hlad budu zahánět spíše zeleninou. Jsme zvědavá, jestli vydržím déle než tři týdny. Nicméně pokud má někdo dostatečnou vytrvalost, věřím, že mu pití vody před jídlem může v hubnutí pomoci.

TIP BETY: Chcete se spolu s námi zapojit do dalšího testování? Ozvěte se nám na redakční e-mail: redakce@bety.cz.

Tip č. 2: Čistěte si zuby po každém jídle a kdykoli dostanete hlad

Testovala naše redaktorka Kristýna Vágnerová (28), doba testování 1 měsíc

Princip tohoto triku na hubnutí spočívá v tom, že jen málokomu z nás se chce jíst, když má čerstvě vyčištěné zuby. Ať už proto, že jídlo chutná po zubní pastě poměrně špatně, nebo proto, že je nám jednoduše líto si zuby zase „špinit“. Takže jíme opravdu jen 5krát denně a vymizí mlsání v dlouhých chvílích.

Kristýnina zkušenost: Musím říct, že na mě tento postup účinkoval. Donesla jsem si kartáček do práce a poctivě si čistila zuby, kdykoli jsem se vrátila z jídelny nebo kdykoli mě přepadla chuť na něco dobrého (odpolední svačinu jsem v rámci možností zachovala) – chuť mě opravdu velmi rychle přešla. Navíc jsem zjistila, že mi odpadly výlety do automatu pro horkou čokoládu nebo preso, protože káva a spol. je po zubní pastě obzvláště nechutná. Rozhodla jsem se v čištění zubů pokračovat, nedělá mi problém ho dodržovat (výjimkou jsou například obědy mimo domov nebo kantýnu v práci a večery, kdy si s přítelem otevřeme láhev dobrého vína).

Tip č. 3: Místo chipsů chroupejte kolečka mrkve

Testovala naše redaktorka Zora Kocmanová. (34), doba testování: 1 měsíc

Princip této rady je velmi jednoduchý a je založen na teorii, že chipsy konzumujeme vlastně jen proto, že pěkně křupou, takže nahradíme-li je něčím jiným, bude požitek vlastně stejný. Pokud si tedy nakrájíte na tenká kolečka mrkev, pěkně si zakřupáte a ještě nahradíte energetickou bombu v podobě chipsů za dietní, a navíc zdravou zeleninu.

Zorčina zkušenost: Na chipsy dostanu chuť minimálně třikrát za týden (je to takový černý puntík na mé snaze o zdravý jídelníček), ale snažím se jí nepodlehnout častěji než třikrát do měsíce (a vždy si koupím nejmenší možné balení). Myšlenka, že vlastně budu moci svojí touze vyhovět, aniž bych přijímala fůru kalorií, a ještě udělám něco pro své zdraví, mě nejprve nadchla. Takže jsem zakoupila dvoukilové balení mrkve a kdykoli mě přepadla chuť na brambůrky, hned jsem krájela. Bohužel, moje očekávání se nenaplnila. Ačkoli mám mrkev ráda, nejspíš chipsy nekonzumuji jen proto, že křupou. Ze začátku jsem si říkala, že si nejspíše musím jen zvyknout, ale nestalo se. Chuť na brambůrky prostě nevymizela. Takže jsem sice chroupala jednu mrkev za druhou, ale stejně jsem si hned po dvou týdnech koupila střední balení chipsů a na dámské sešlosti u kamarádky jsem k vínu také nechroupala žádnou zeleninu – a byla jsem za to vděčná. Takže pokud opravdu dokážete chipsy mrkví nahradit, máte mé uznání a věřte, že i vaše tělo vám bude vděčné. Já jsem nevydržela. Nezměnil se můj vztah ani k mrkvi, ani k brambůrkům.

Tip č. 4: Sladkosti jen žvýkejte a pak je vyplivněte

Testovala učitelka na ZŠ Bára N. (35), doba testování 1 týden

Princip je opět jednoduchý. Pokud vám v cestě za vysněným úbytkem kilogramů stojí jen neovladatelné chutě na sladké, mlsný jazýček uspokojíte tím, že sladkost sice vložíte do pusy, rozžvýkáte, ale hned poté vyplivnete. Jistě, se slinami nejspíše nějakou tu kalorii do těla dostanete, ale není to nic v porovnání s množstvím, které byste přijali, pakliže byste vše snědla.

Bářina zkušenost: Sladkosti jsou celý život moje velká slabina. Ačkoli v jiných věcech na sebe dokážu být přísná, tady se mi to nedaří. Musím říct, že mě představa plivání jídla příliš nenadchla, ale zkusila jsem to. Je třeba říct, že tenhle postup můžete praktikovat jen v soukromí (a to úplném, věřte, že ani manžel z vás nebude nadšený a velmi brzy vás požádá, abyste před ním už nikdy nic nevyplivla), což je na jednu stranu dobře, protože odhodláte-li se skutečně žádnou sladkost normálním způsobem nepozřít, odpadne například sladká tečka za obědem v práci nebo dortík ke svačině, na druhou stranu ale bojujete celý den s obrovskou chutí na něco sladkého. Když ale vydržíte, nejspíš si prostě odvyknete sladkosti konzumovat, na to ale potřebujete silnou vůli. Já to nezvládla déle než týden, navíc jsem si na neustálé vyplivování jídla opravdu nezvykla a i po několika dnech mi to připadalo divné. Mimochodem, efekt tohoto triku se nějak ztrácí u čokolády – ta se plive jen velmi těžko...

Tip č. 5: Sestavujte si přesný jídelníček

Testovala studentka VŠ Jana T. (23), doba testování 1 měsíc

Princip sestavování jídelníčku by nám měl zaručit, že nebudeme konzumovat nic, co na ten který konkrétní den nemáme napsáno. V supermarketu pak nekoupíme, cokoli nám padne do oka, doma z nudy a někdy i lenosti něco uvařit nevyjíme celou ledničku. Máme kontrolu nad svým stravováním, nejíme nic navíc (protože to v ledničce ani nemáme).

Janina zkušenost: Nejdříve jsem si zkusila vypracovat jídelníček na celý týden a udělala jsem si jeden velký nákup dopředu, ale to nefungovalo. Vytratí se totiž princip prázdné ledničky a navíc jsem v předem připraveném jídelníčku hodně přeskakovala. Takže jsem si od druhého týdne připravovala jídelníček pouze na následující den. Znamená to sice každodenní chození na nákup, ale vždycky jsem to nějak zvládla. Občas je sice hodně těžké udržet svoje chutě na uzdě a nekoupit si i něco navíc, ale člověk si zvykne. Nakonec mě dokonce začalo bavit vymýšlení jídelníčku (inspirace je všude spousta) i samotná příprava jídla, ačkoli nejsem zrovna žádná velká kuchařka. Navíc třeba po dvou týdnech je možné jídelníčky zopakovat. Zatím sice nemůžu říct, že jsem nějak zhubla, ale asi mi nebude dělat problém tenhle druh „diety-nediety“ vydržet. A taky jsem si ho o něco vylepšila – když 5 dnů vydržím dodržovat sepsaný jídelníček do puntíku, můžu se odměnit nějakou malou sladkostí.

Máte zkušenosti s nějakým podobným trikem, který vás buď zklamal, nebo nadchl? Napište nám: redakce@bety.cz!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat