Co o vás prozradí vaše PRDÍKY?

Málokdo rád analyzuje čichem plyny ucházející z jeho vlastních střev. Jejich složení se mění nejen podle toho, co jíme a jakou máme životosprávu, ale také podle toho, jakou chorobou zrovna trpíme. Vědce dlouho zajímá, zda by se analýzou střevních plynů daly diagnostikovat choroby včetně rakoviny tlustého střeva. Australští biofyzikové tvrdí, že to lze.

Pokusy s analýzou podobnou rozboru dechu zatím selhaly. Přístroj, který by dokázal odhalit chorobu jen z plynu ucházejícího přímo z konečníku, nefunguje spolehlivě. Tým profesora Kouroshe Kalantara Zadeha ale tvrdí, že má dvě účinné metody analýzy – kvašení stolice ve sklenici a speciální senzorické kapsle, které se polykají a analyzují přímo ve střevech.

V prvním případě profesor Kalantar-Zadech odebírá část stolice a nechává ji kvasit (fermentovat) ve sklenici v laboratoři. Plyny vznikající v tomto „fekálním inokulu“ prý analyzuje počítač a dokáže na základě jejich složení odhalit onemocnění či zdravotní potíže.

Jeden vzorek jsem použil i ze sebe. A výsledky jsou úžasné,“ pochvaluje si profesor Kalantar-Zadeh.

Na Royal Melbourne Institute of Technology ale vyvinul se svým týmem ještě jinou metodu analýzy střevních plynů. Pomocí senzorických kapslí, které člověk spolkne jako tabletu a které pak měří přímo ve střevech. Tyto kapsle mají jen centimetr na délku a připomínají běžnou želatinovou tabletu. Cena jedné takové kapsle vyjde jen na zhruba dvě stě korun. Když doputuje do tlustého střeva, analyzuje plyny a podává informace o složení mikrobiální kultury, její funkci či onemocněních. Kapsle informace pomocí radiového signálu předává počítači.

Víme, že střevní mikroorganismy produkují plyny jako vedlejší produkt jejich metabolismu, ale víme jen velmi málo o tom, jak tyto plyny ovlivňují naše zdraví. Když budeme schopni přesně měřit střevní plyny, může to výrazně zlepšit naše chápání toho, jak určité střevní mikroorganismy přispívají ke gastrointestinálním poruchám a k efektivnímu využití potravy. Tyto technologicky vyspělé kapsle mohou pomoci lidem také zjistit, jak určité potraviny působí na jejich zažívání,“ uvedl profesor Kalantar-Zadeh v rozhovoru pro americké National Public Radio.






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat