Více než čtyři šálky kávy škodí!

Tak jako u alkoholu či vitaminů, platí rovněž pro kávu, že optimální množství zdraví prospívá, nadbytek mu škodí. U kofeinu je bezpečnou denní dávkou pro dospělého 400 miligramů, což odpovídá čtyřem šálkům espresa. Pozor je však dobré dávat také na nápoje, které kofein obsahují.

Zvláště nebezpečný je kofein pro těhotné ženy, které by nikdy neměly vypít více než dvě kávy denně. Zdravý dospělý člověk si může dopřát tři až čtyři šálky za den, když konzumuje více kofeinu s kávou a energetickými nápoji, blahodárné účinky nápoje jsou převáženy negativními, které souvisejí s nadměrným příjmem kofeinu.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin varuje, že osoby konzumující větší než doporučené množství trpí úzkostmi, nespavostí, nepravidelností srdečního rytmu a selháním srdce. U těhotných snižuje kofein porodní váhu dítěte a může vyvolat také potrat.

„Kofein je v mnoha věcech. Je rovněž v některých čokoládách a energetických nápojích či lécích, takže mnozí lidé překračují limity, aniž to tuší,“ varuje doktorka Emilie Combetová z Glasgowské univerzity.

Konzumenti dvou až tří šálků kávy denně však mají lepší hodnoty krevního cukru a snižuje se u nich riziko rozvoje diabetu typu 2. Muži konzumující pravidelně tři šálky kávy denně také vzácněji trpí poruchami erekce.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:00
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:56
218 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat