Kojení zvyšuje inteligenci. Minimálně u chlapců

Kojení je pro dítě v prvním půlroce života nejpřirozenější potravou. Mnoho kojenců však musí spoléhat na umělou výživu, i když jejich matky by kojit mohly. Studie z Austrálie pak patří mezi ty, které kojení staví do velmi pozitivního světla.

Podle závěrů z ní vycházejících totiž kojení ovlivňuje inteligenci dítěte v pozdějším věku. Australanům se podařilo prokázat, že kojení chlapci jsou v deseti letech na tom mnohem líp s počty, čtením a psaním než jejich vrstevníci, kteří dostávali umělou výživu.

Pouto mezi matkou a dítětem je při kojení významně posilováno. Takový několikaměsíční chlapec si buduje v mozku spojení o tom, že jeho matka je pozorná a pečující. Chlapci přitom velmi silně reagují na mateřskou pozornost při učení, což by mohlo vysvětlovat, proč má kojení na ně takový vliv právě s ohledem na učení. Ovšem samo mateřské mléko může obsahovat látky nezbytné pro vývoj mozku. A obsahuje také ženské hormony, které – jak známo – chrání mozek před poškozením.


Nedaří se vám?
Ráda pomohu najít štěstí i vám! Astroložka Anna

„Když se nezávisle podíváme na chlapce a dívky, zjistíme, že kojení po dobu šesti a více měsíců souvisí výrazně s lepšími výsledky v matematice, při četní, psaní a hláskování u chlapců, ale nemá žádný zjevný vliv na studijní schopnosti u dívek. V průměru jsou desetiletí chlapci v počtech a čtení na tom hůře než dívky, nicméně pokud se podíváme jen na chlapce, pak ti, kteří byli kojeni po dobu šesti a více měsíců, jsou na tom v tomto ohledu mnohem lépe než nekojení chlapci,“ tvrdí autoři z University of Western Australia.

Studie se opírá o sledování tisíce dětí v období od osmnáctého týdne nitroděložního vývoje až do deseti let věku.
TIP Bety: Nevíte si rady se žádostí o přídavky na děti? Nevyznáte se, kdo a za jakých podmínek má na ně nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně






Celkem 0 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:08
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:01
90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat