Imaginární dětští přátelé – je to normální?

Malé děti mají neuvěřitelnou představivost, a tak není nic neobvyklého, když jednoho dne vyrukují s neexistujícím (tedy alespoň pro vás) přítelem. Povídají si s ním dlouhé hodiny, vyprávějí vám, co všechno provedl, a dávají mu podivná jména. Máte si dělat starosti?

Imaginární společník může být klidně i zvíře, holčička i kluk, není to nic neobvyklého. Když zapátráte ve své paměti, možná si na svého „kamaráda“ z dětství také vzpomenete. Jak bychom tedy měli reagovat, když se nás potomek rozhodně se svým přítelem seznámit?

Je třeba si uvědomit, že imaginární společník je projevem dětské představivosti a kreativity a v žádném případě nijak negativně neovlivňuje jeho zdravý vývoj! Nepřecházejte vyprávění o něm mlčením, ale zapojte se do debaty – představivost svého potomka tím dále rozvíjíte (a s ní i například slovní zásobu apod.). (Čtěte také: Rodiče lžou dětem častěji, než si uvědomují)

Nikdy vymyšleného přítele nezesměšňujte a rozhodně nezakazujte dítěti o něm mluvit, a to ani před cizími lidmi. Imaginární kamarád je pro vašeho potomka velmi důležitou osobností. Negativním postojem můžete dítě zranit a srazit jeho sebevědomí. Prostě, vezměte na vědomí, že má vaše dítko kamaráda, kterého vy sice nevidíte, ale který hraje v jeho životě důležitou roli.


Nedaří se vám?
Ráda pomohu najít štěstí i vám! Astroložka Anna

Věnujte pozornost tomu, co vaše dítě o svém kamarádovi říká. Mnohdy se vám totiž snaží něco sdělit. Například má jeho neviditelný kamarád strach ze tmy? Nelíbí se mu děti ve školce? Zkuste zjistit, jestli to není váš potomek, kdo těmito pocity trpí (s největší pravděpodobností ano).

Jediné, co trochu korigujte, je hranice mezi realitou a vymyšleným světem. Pokud je imaginárním kamarádem vašeho potomka například pes a vaše dítě se rozhodne místo mluvení používat štěkání (nebo má vymyšlený společník svou vlastní specifickou řeč), upozorněte ho, že sice víte, že jeho přítel mluví jinak, ale že vy mu bohužel nerozumíte. Také není příliš dobré podporovat dítě ve svalování viny na imaginárního kamaráda, například za rozházené hračky či rozbité věci.

Neděste se, pokud bude vymyšlený společník vaše dítě doprovázet několik měsíců. Jednou ho váš potomek opustí, a kdo ví, třeba vám bude imaginární kamarád trochu scházet.

TIP Bety: Nevíte si rady s žádostí o přídavky na děti? Nevyznáte se, kdo a za jakých podmínek má na ně nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat