Co dělat, když se otěhotnění nedaří

14.09.2010 | Děti a rodina

Pokud se už nějakou dobu snažíte o miminko a stále se vám nedaří otěhotnět, jistě vás trápí obavy ohledně vašeho zdraví. Kam se v takovém případě obrátit? S čím pomůže váš gynekolog a kdy je třeba navštívit odborníka přes reprodukční medicínu?

Není gynekolog jako gynekolog

Ne každý gynekolog se zabývá zároveň reprodukční medicínou. Jedná se totiž o jakýsi specializovaný nadstavbový obor vyžadující další vzdělání. V každém případě by ale měl ženský lékař, kterého pravidelně navštěvujete, o vašem trápení s početím vědět. Může vám totiž nabídnout některá základní vyšetření a někdy tak odhalit i vyléčit příčinu neplodnosti. V případě potřeby vás pak doporučí do některého z center asistované reprodukce.

Je potřeba doporučení od lékaře?

Samotné lékařské doporučení sice není ve většině z center nezbytnou podmínkou objednání, ale specialisti v tomto oboru ho vítají. Je to proto, že tak získají přístup k potřebným informacím o vašem zdravotním stavu. Gynekolog by měl být rovněž schopen rozhodnout, zda je ve vašem případě přínosné specialistu na reprodukční medicínu navštívit.

Co dělá klasický gynekolog a co specialista

Běžný ženský lékař by měl před odesláním do centra asistované reprodukce vypracovat vaši rodinnou, osobní a gynekologickou anamnézu a zajistit tato vyšetření: křivku bazálních teplot, mikroabrazi endometria, mikrobiální obraz poševní, onkologickou cytologii, kolposkopii a případně rentgenové vyšetření dělohy. V centru asistované reprodukce pak mají lékaři možnost provést mnohá speciální vyšetření. Patří mezi ně hormonální vyšetření, rozbor spermatu partnera, diagnostická laparoskopie, hysteroskopie, ale i genetické, imunologické a urologické vyšetření.

S čím si "obyčejný" gynekolog neporadí

Existují situace, kdy je pomoc od lékařů z centra asistované reprodukce více než na místě. Jedná se mimo jiné o věk ženy nad 38 let, neprůchodný vejcovod, mimoděložní těhotenství, endometriózu, problém s plodností partnera (méně než 40 % pohyblivých spermií nebo jejich nízký počet) atd.

Příčiny neplodnosti

Příčin neplodnosti je celá řada. Některé pomůže odhalit gynekolog, na jiné přijde specialista. A stejně tak je to i s léčbou. Něco umí léčit jeden, něco druhý. První zastávka na vaší cestě za miminkem by proto měla být u vašeho ženského lékaře.

Zdroj: www.zenska-neplodnost.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:01
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:50
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat