Čeká vás cesta letadlem? Tohle byste měla vědět

Pro řadu z nás není létání ničím extra příjemným samo o sobě, navíc toho o letadlech a jejich personálu stále mnoho nevíme, snad jen to, že letušky jsou vždycky hezké a štíhlé. Co by vás před vzlétnutím mohlo také zajímat?

1.    Turbulence jsou otravné, ale nijak nebezpečné

Snad každý, kdo kdy letěl letadlem, zažil nějakou tu turbulenci. A ačkoli to není zrovna nejlepší pocit, sedět přikurtovaný k sedadlu, když celý stroj nadskakuje a podivně se kymácí, není vlastně důvod k obavám. Mnoho lidí věří, že turbulence mohou letadlo rozlomit nebo mu ulomit křídlo, ale to se stát nemůže – stroje jsou uzpůsobeny na extrémní zátěž, nějaké turbulence by je rozhodně ohrozit neměly. A tak to, že se pasažér při turbulencích v letadle zraní, je způsobeno nejčastěji tím, že ignoruje příkaz zapnout si pásy.

2.    Vzlet má svá rizika, ale minimální

Pokud by si měl pilot vybrat, která část letu nese potenciálně nejvyšší riziko, nejspíše by to byl vzlet. Letadlo je těžké, má plnou nádrž, motory jedou naplno a stroj se pohybuje relativně nízkou rychlostí. Ale výskyt komplikací je extrémně nízký, navíc na všechny potíže jsou piloti pravidelně školeni.

3.    Piloti nemusejí neustále sledovat obzor

V okamžiku, kdy letadlo dosáhne své letové hladiny, piloti nemusejí nadále pozorovat horizont jako ostříži. Stroj udržuje na dráze autopilot a piloti mají informace od kontrolní věže, takže se nemusejí bát, že by se jejich stroj mohl srazit s jiným. Nicméně kokpit není nikdy bez dozoru, vždycky v něm někdo je. Ani to neznamená, že například při dlouhých letech může celá posádka v noci klidně spát.

4.    Autopilot člověka nenahradí

Představa autopilota jako zařízení, které po zapnutí s letadlem vzlétne, letí a pak bezpečně přistane, zatímco lidští piloti jsou v podstatě jeho údržbáři, je scestná. Ano, autopilot pomáhá například s udržováním rychlosti a výšky letadla, ale plně stroj ovládat nedokáže.

5.    Zákaz mobilů je opodstatněný

Ačkoli je nepravděpodobné, že by mobilní signál vašeho telefonu ovlivnil řídicí jednotku letadla nebo jeho přístroje, není nutné pokoušet štěstěnu. Na tu chvíli bez mobilu přece vydržíte, zvláště když jde o bezpečnost celého letadla. Totéž se týká i notebooků a další elektroniky, ačkoli například mp3 přehrávač musíte většinou vypnout hlavně proto, abyste si mohli vyslechnout bezpečnostní instrukce.
TIP Bety: Cvičíte, zdravě jíte, a přesto kila nejdou dolů? Poraďte se ZDARMA s naší dietoložkou Lenkou, jak mít sexy postavu do plavek! Zeptat se jí můžete i na to, kde hledat motivaci k hubnutí!






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat