5 kroků k úspěšnému novoročnímu hubnutí

„A od Nového roku začnu hubnout!“ Zní vám tahle věta povědomě? Pokud také patříte k lidem, co si dávají na Silvestra takové předsevzetí, bety vám přináší pět tipů, jak ho tentokrát naplnit.

1. Zkontrolujte zásoby

Začněte své snahy v kuchyni – projděte obsah lednice a spíže a zbavte se všech pro hubnutí nevhodných potravin: sladkostí (ano, i mléčné čokolády), sušenek, chipsů apod., uzenin, tučných sýrů nebo masa, bílého pečiva, slazených nápojů a dalších vysoce kalorických výrobků. Nezoufejte, jestli jste zjistili, že vyhazujete svá nejoblíbenější jídla, neznamená to, že už nikdy neuvidíte nic sladkého, za všechno si najdete nějakou náhradu.

Pokud jste milovníci čokolády, kupte si hořkou, s vysokým obsahem kakaa a v případě nekontrolovatelné chuti na sladké uždíbněte, začne-li se vám v noci zdát o sušenkách, kupte si malé balení celozrnných, namísto salámu jezte kvalitní šunku, sýry nakupujte v nízkotučné formě, maso jezte libové a pečivo celozrnné... Rozhodně ale musíte naplnit lednici čerstvou zeleninou a ovocem, abyste je měli vždy po ruce. (Čtěte také: Přípravky na hubnutí – opravdu jsou všemocné?)

2. Zamyslete se nad porcemi

Hodně výrobců potravin a obchodních řetězců přijalo strategii velkých balení. Jsou cenově výhodnější, ale svádějí k tomu, aby člověk více konzumoval. Koupíte-li si velké balení chipsů nebo tabulku čokolády s 20 % navíc zdarma, opravdu se přinutíte nesníst je celé najednou? Fastfoodové řetězce se chovají podobně – za pár korun vám zvětší menu o třetinu (no, nekupte to, když se to tak vyplatí). A tak se stává, že vlastně sníme více, než bychom ve skutečnosti chtěli jen proto, že jsme si to přeci zaplatili.

Zkuste si na podobné triky dávat pozor. Vaším cílem je přece konzumovat vysoce kalorická a nezdravá jídla v co nejmenším množství. Nikdo netvrdí, že se s čokoládou či hranolky musíte rozloučit už navždycky, jen to s nimi nepřehánějte. A pokud jste motivováni snahou ušetřit, uvědomte si, že náklady spojené s léčbou nemocí způsobených nadváhou či obezitou budou mnohem vyšší než náklady spojené s nákupem menších balení potravin.


Váš osobní horoskop na rok 2011! Profesionální astroložka Anna!

3. Voda nad zlato

Voda by se při snahách o shození přebytečných kilogramů měla stát vašim nápojem číslo 1. Zapomeňte na limonády či ochucené minerálky (občas má člověk tendenci myslet si, že když je ochucená voda čirá, je vlastně dietní; zkuste se ale někdy podívat na etiketu takových nápojů), některé jsou tak kalorické, že vydají za celé hlavní jídlo.

Zkuste se také rozloučit s alkoholickými nápoji (mimochodem, ty se vůbec nezapočítávají do pitného režimu, protože podobně jako káva odvodňují), jejich energetická hodnota je také nezanedbatelná. Ani džusy nejsou právě ideální, pamatujte si, že ovoce je lepší jíst než pít (těžko byste na posezení snědli kilo pomerančů, ale s klidem ho vypijete v několika skleničkách – kalorie tak úspěšně přibývají). Džusy proto řeďte vodou minimálně poměrem 1:1. Fresh džusy se také nezapočítávají do pitného režimu. Pitný režim je samozřejmě důležitý, i když zrovna nehubnete. (Čtěte také: Hubnu zdravě. Nebo ne? Tady je 6 nejčastějších chyb)

4. Řiďte se svým tělem

Každý z nás je jiný, a tak nelze dietní programy univerzálně aplikovat na všechny. Zkuste věnovat více pozornosti signálům svého těla. Zkuste oddělit, kdy jíte, protože máte skutečný hlad, a kdy se váš organismus dožaduje jídla v reakci na stres apod. Pokud vás například několik nocí pronásledují sny o cukrárně, zamyslete se, jestli máte správně nastavený jídelníček.

Některé nezřízené chutě jsou zkrátka jen voláním našeho těla, které se nám snaží naznačit, že nám chybí určité živiny. Věnujte pozornost svým stravovacím návykům (zkuste si vést třeba týden jakýsi deníček) – kdy jíte, jak jíte, jak se vám mění chutě... Možná odhalíte ve svých zvycích řadu chyb a také signálů, co můžete změnit – konzumujete příliš sacharidů, tuků... (Čtěte také: 4 krize při hubnutí. Poradíme vám, jak je překonat)

5. Hýbejte se

Tahle rada vás asi nepřekvapí. Je to tak – samotné diety většinou nestačí, musíte do svého životního stylu zapojit i nějakou pohybovou aktivitu. Pozor ale na příliš velké ambice. Pokud se sportem začínáte, nemůžete očekávat, že hned uběhnete 3 kilometry, zvládnete 30kilometrový pochod či cyklistický výlet, zavaříte stroje v posilovně apod. Nastavte si proto cvičební program podle úrovně své fyzické kondice a začínejte pozvolna.

Obecně platí, že stačí vyhradit si na sport asi 30 minut denně. Nemusíte hned běžet do posilovny, často stačí, když si doma pustíte svou oblíbenou hudbu a budete tančit, část cesty do práce či z práce ujdete pěšky nebo si na internetu najdete video s domácím cvičením, kterým se budete řídit.

TIP Bety: Cvičíte, zdravě jíte a přesto kila nejdou dolů? Poraďte se ZDARMA s naší dietoložkou Lenkou! Zeptat se jí můžete i na to, kde hledat motivaci k hubnutí!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat