Dejte si pozor na předávkování draslíkem

Draslík je pro tělo důležitá esenciální minerální látka. Nedostatek draslíku je možné vyrovnat různými výživovými doplňky. Ale pozor – i draslíkem se můžete předávkovat.

V dnešní době si mnoho lidí myslí, že trpí nedostatkem draslíku. Bolesti hlavy, nadměrná únava, nevolnosti a mravenčení v končetinách jsou mnohdy připisovány právě jako projev jeho nedostatku. U zdravého člověka může nárazový nedostatek vyvolat například málo tekutin při průjmech nebo nadměrném pocení. Jeho hladinu můžete srovnat různými výživovými doplňky a lékárenskými preparáty. Ale na správnou hladinu draslíku v krvi dbá jen málokdo. A přitom předávkování draslíkem je pro naše tělo velmi škodlivé.

Co je hyperkalemie

Vysoká hladina draslíku v krvi se odborně jmenuje hyperkalemie. Vzniká tehdy, když organismus vstřebává tolik draslíku, že jeho zpracováním zahltí ledviny. Toto je případ přílišné konzumace potravinových doplňků obsahujících draslík. Předávkování draslíkem však může vzniknout i v případě selhávání ledvin, nebo pokud tělo produkuje příliš mnoho hormonu aldosteronu. Hyperkalemii může vyvolat i buněčný draslík v krevním oběhu. K uvolnění buněčného draslíku do krevního oběhu dochází například při poškození tkáně nebo při zániku červených krvinek.

Při hyperkalemii je typické náhlé brnění rukou a nohou, může docházet k oslabení svalstva, které může vést dokonce k těžkému ochrnutí. Nejvážnější je výskyt srdeční arytmie, jejíž následkem může být až smrt. Potravinové doplňky obsahující draslík mohou, při jeho předávkování, vyvolat rozmanité vedlejší účinky. Zvracení, průjem a bolesti břicha patří ještě k těm neškodným.

Kolik je tedy správné množství?

Hodnota denní potřeby draslíku závisí na mnoha různých faktorech, mezi jinými také na věku. Doporučená denní dávka draslíku je v České republice stanovena vyhláškou na 2000 mg pro dospělého člověka. U kojících žen nebo při vyšším příjmu bílkovin je denní dávka ovšem vyšší.

V žádném případě by však neměla překročit 5000 mg za den.

Pokud máte podezření, že vaše tělo trpí nedostatkem draslíku, nesahejte hned po výživových doplňcích. Mnohem důležitější je vyvážená strava a zároveň informace, kolik konkrétně vaše tělo draslíku potřebuje. Draslík v přirozené formě najdete například ve všech druzích masa, sójové mouce, ovesných vločkách, ořeších a banánech. Mějte na paměti, že nedostatek draslíku je u zdravého člověka téměř nemožný, protože v potravě ho přijímáme dostatek.

Nechte se řádně prohlédnout lékařem, aby zjistil, jaké jsou možné příčiny nedostatku. Při nedostatečné funkci ledvin byste v žádném případě neměli požívat žádné další náhražky draslíku. Poraďte se svým lékařem vždy, pokud budete chtít užívat jakékoliv přípravky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat