Galerie: Kuchyně na několik způsobů. Jaká se líbí vám?

11.05.2011 | Bydlení a design

Kuchyňské kouty namísto tradiční samostatné kuchyně se staly módou a dodnes v nabídkách nemovitostí převládají. Dokonce i rodinné domy, kde by se obývací a kuchyňská část daly pohodlně oddělit, mívají kuchyňský kout. Je to opravdu tak skvělý nápad?

Kuchyňský kout - výhody a nevýhody

Kde se tahle móda kuchyňských koutů vzala? Budete se divit, ale částečně jsou na vině filmy a televizní seriály. Většina jejich hrdinů totiž opravdu má kuchyni spojenou s obývákem, protože to usnadňuje natáčení. Každý večer na obrazovce sledujeme velké obývací jídelno-kuchyně, a když nám pak realitní makléř nabídne byt s takzvaným kk, považujeme to za běžnou věc. Problém je v tom, že skutečné kuchyňské kouty jsou většinou neporovnatelně menší.

Nenaleťte realitce!

Pokud jste už někdy sháněli nový byt, sami to znáte: Realitka vám nabídne něco, co byste sami zdravým rozumem označili za 2+1, ale oni to prezentují jako 3+kk. Pokud už k takové situaci dojde a vy máte na výběr, je rozhodně lepší dát na svůj instinkt, protože cena bude pravděpodobně odpovídat třípokojové variantě a vy byste tak zaplatili zbytečně víc, než musíte.


Barový pult poslouží k rozdělení místnosti.


Kuchyňský kout může být opravdu "koutem" zabírajícím roh místnosti.

Problém je v tom, že podle vyhlášky 268/2009 O technických požadavcích na stavby se kuchyně počítá za obytnou místnost, pokud její výměra přesahuje 12 metrů čtverečních. Pro příklad: Byt s kuchyní pod dvanáct metrů, obývacím pokojem, ložnicí a sociálním zařízením je 2+1. Ale ten samý byt s kuchyní přesahující dvanáct metrů čtverečních už je možné inzerovat jako 3+kk.

Někdy se ale naopak stane, že se jako samostatná kuchyně prezentuje něco, co nám připadá spíš jako kuchyňský kout. V takovém případě je dobré si pamatovat, že samostatná kuchyně musí být prostorově oddělená, musí mít vlastní zdroj vytápění a okno.


Dalším řešením předělu je kuchyňský ostrůvek.

DALŠÍ ČLÁNKY ZE SVĚT-BYDLENÍ.CZ


FOTO: Nábytek z lepenky má vtip a šetří kapsu


FOTO: Nouzové bydlení pro oběti tsunami v Japonsku


Kuchyňský ostrůvek znásobí pracovní plochu v kuchyni.

Kolik místa v kuchyni potřebujete?

Zákon je jedna věc, osobní pohodlí druhá. Bohužel, abychom opravdu měli pocit, že kuchyně zároveň funguje jako plnohodnotný obývací pokoj, potřebujeme většinou mnohem více prostoru než zmiňovaných dvanáct metrů.

Hranice výměry, při které kuchyňský kout opravdu začíná mít praktický smysl, je zhruba 25 metrů čtverečních. V takovém prostoru už se většinou dá opticky oddělit kuchyňská a obývací část a je možné začlenit i jídelní stůl, aniž by překážel. Pokud místnost nemá klasický tvar čtyřúhelníku, ale nabízí například výklenek, kam lze kuchyňskou linku pohodlně umístit, pak můžete pracovat i s o něco menší výměrou.


Jídelní nádobí nemusí být uskladněno v lince - poslouží tradiční příborník.


Důležité je aspoň pocitově oddělit jednotlivé části místnosti.

Za velkou výhodu kuchyňského koutu se považuje fakt, že prostor vytváří dojem velké místnosti. Je ale třeba to vzít i z druhé stránky: Pokud už máte doma navíc jenom ložnici, případně dětský pokoj, může se stát, že vám začne chybět pocit většího soukromí.

DALŠÍ ČLÁNKY ZE SVĚT-BYDLENÍ.CZ


Jak nejlépe zastínit atypická okna?


Trávníkové koberce znamenají trávník bez starostí

Kuchyňský kout a rodinná pohoda

Kolem kuchyňského koutu se dnes točí mýtus, že přispívá k lepšímu soužití. Je to ale skutečně tak? Mnohé ženy si tento systém pochvalují proto, že na rozdíl od svých matek nemusí trávit většinu času v „izolaci“ od zbytku rodiny. To ale platí spíš u klasických domácností, kde se manžel a děti dívají na televizi (nebo brouzdají po internetu), zatímco žena připravuje teplou večeři. Jakmile si navíc jedna část rodiny chce povídat a druhá třeba sledovat zprávy, dochází ke konfliktu.


Pro úzký, ale dlouhý prostor je kuchyňský kout také vhodným řešením.


Rozvrhněte si velké kuchyňské spotřebiče a pracovní plochy tak, jak se vám to hodí.


V kuchyňském ostrůvku můžete mít například i dřez.

Pokud skutečně chcete rodinu víc přivést dohromady, mnohem víc se vyplatí, když do vaření zapojíte i někoho jiného než maminku, a především, když se navečeříte všichni spolu bez zapnuté televize. Zpočátku vám to možná přijde zvláštní, ale časem by se z toho mohl stát váš oblíbený rituál. V případě, že komunikace v rodině příliš nefunguje, velký spojený prostor může situaci spíš zhoršit.


Pokud stále vybíráte, můžete se inspirovat v naší fotogalerii.

Kout, nebo kuchyně? Vyberte si

Uvažujete o kuchyňském koutu, máte na něj místo, ale pořád si nejste jisti, zda je pro vás ideální? Zkuste si odpovědět na následující otázky:
1. Míváte často hosty, pro které připravujete večeři, občerstvení a podobně?
2. Věnujete se často při vaření i jiné činnosti (povídáte si s partnerem, píšete s dětmi úkoly...), pro které by byla kuchyně příliš malá a nepohodlná?
3. Máte možnost kuchyňský kout aspoň pocitově oddělit, například další pracovní deskou, mobilní zástěnou nebo jednoduše velkým volným prostorem?
4. Jste smířeni s tím, že sebelepší digestoř nepohltí všechny pachy z vaření?
5. A konečně: Vycházíte se zbytkem rodiny bez problémů a rádi spolu trávíte čas?
Pokud jste aspoň na tři otázky odpověděli kladně, kuchyňský kout by pro vás měl být vhodným řešením.

Zdroj: www.svet-bydleni.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat