Nože, struhadlo i hmoždíř. Co nesmí chybět v žádné kuchyni

Je až s podivem, jaké částky jsou někteří lidé schopni a ochotni utrácet za nejrůznější drahé kuchyňské přístroje, aniž by měli v kuchyni základní náčiní. Schválně, zda máte z následujícího výčtu vše!

Co by mělo patřit do základní výbavy každé kuchyně?

Kvalitní nože

Nemusíte mít 10dílnou sadu nožů – pokud investujete do těch kvalitních, celý život si vlastně vystačíte tak se třemi až čtyřmi. Velký nůž, malý, se zoubky… Nezapomeňte ani na ocílku či brousek.

Prkénka

A když už jsme u krájení, abychom ochránili kuchyňskou linku zářezů našich ostrých nožů, měli bychom si pořídit prkénko. Jenže které? Tradiční dřevné, skleněné, nebo snad plastové? Skleněná a plastová prkénka jsou skvělá z hlediska mytí – nic se do nich „nezažere“, navíc se většinou dají strčit do myčky. Jejich nevýhodou ovšem je, že tupí nože (především ta skleněná). Dřevo je materiál k nožům velmi ohleduplný, ale zase se hůře zbavuje nečistot.

Kvalitní pánev, sada hrnců a pekáčů

Není třeba si nic namlouvat, bez nich neuvaříte a nenapečete. I když se jedná o poměrně vysokou investici, nevyplatí se právě na těchto položkách nějak šetřit. Kvalitní nádobí vám totiž vydrží prakticky celý život.

Zapékací mísa

Šunkofleky, lasagne, francouzské brambory, ale i zapečené maso se zeleninou – na to vše a mnoho dalších dobrot jistě využijete zapékací mísu. Můžete zvolit skleněnou, porcelánovou, kameninovou…

Škrabka

Jistě, brambory a další zelenina se dají okrájet a nemusejí se škrábat, ale upřímně řečeno, nožem odstraníme mnohem víc zdravé dužniny než škrabkou. A tak si nějakou pořiďte. Je jen na vás, jaký bude mít tvar či velikost. Mimochodem, jste-li levák, porozhlédněte se po škrabce určené právě pro vás.

Vařečky

Kulaté, oválné, se zkosenou hranou… Vařeček je spousta a určitě se při vaření budou hodit. Na výběr máte plastové či dřevěné. A i když jsou ty z plastu nenáročné na údržbu, řada kuchařek a kuchařů stále nedá dopustit na tradiční dřevo.

Stěrka

Všestranný pomocník, který ze stěn misek či hrnců odstraní těsto, krémy, ale i například i omáčku nebo bramborovou kaši. Nejčastěji se dnes vyrábí ze silikonu.

Silikonová mašlovačka

Že máte doma ještě mašlovačku z peří po babičce nebo tu, co vypadá jako plochý dřevěný štětec? Nic proti nim, ale pokud jste z nich například zkoušeli vymýt olej nebo vejce, dobře víte, kolik to dá práce. Silikonový pomocník se naopak umývá skvěle.

Metla

Jistě, všichni máme doma elektrický šlehač, ale pro některé příležitosti se příliš nehodí (a někdy je zbytečné ho vytahovat). Ruční metla vám poslouží úplně stejně dobře.

Čtyřhranné struhadlo

Nastrouhat sýr, okurku na salát, čokoládu do bábovky… Na každou surovinu aby měl člověk jiné struhadlo. To je nejlepší pořídit si struhadlo čtyřhranné, které je z každé strany jiné a uspokojí všechny požadavky.

Tyčový mixér

Zvládne umixovat polévky, omáčky, ale také smoothie nebo mléčný koktejl. Navíc nezabere ve skříni tolik místa jako mixér tradiční a ani na údržbu není nijak náročný!

Mísy a misky

Na zadělávání těsta, ale i na míchání salátů či masových směsí do karbanátků… Mít po ruce sadu různě velkých misek se prostě vyplatí. Dnes nejčastěji seženete plastové – jen se při nákupu ujistěte, že jsou odolné vůči horkým potravinám.

Nůžky

Možná se to zdá jako zbytečný luxus, ale věřte – je mnohem příjemnější sáhnout mezi příbory než pokaždé, když budete potřebovat otevřít zabalenou potravinu, běžet do pracovny.

Lis na česnek

Tak možná se obejdete i bez něho, ale pravdou je, že se rozhodně vyplatí mít tohoto pomocníka v šuplíku. Do některých receptů zkrátka nestačí česnek nakrájet.

Síta

Slít těstoviny, přesít mouku… To jsou jen dva z mnoha úkolů cedníků. Není od věci pořídit si několik různě velkých exemplářů, i když mezi námi, úplně si vystačíte i s jedním či dvěma.

Hmoždíř

Oceníte ho na koření i bylinky, navíc některé kousky jsou nejen praktické, ale poslouží i jako dokonalá dekorace.

Odměrka

Až zase budete přemýšlet, jak asi vypadá 170 mililitrů mléka, které potřebujete do svého oblíbeného receptu, určitě pochopíte, že nejlepší ze všeho je pořídit si odměrku.

Otvírák na konzervy

Vždycky je lepší mít po ruce klasický otvírák než používat ten ze svého drahého švýcarského multifunkčního nožíku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
187 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:29

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat