Vyberte si správnou vázu. Jen ta podtrhne váš interiér

08.04.2010 | Bydlení a design

Váza je jen zdánlivě běžná věc. Jedná se o doplněk interiéru, kterým můžeme pokoji nasadit pomyslnou třešničku na dortu anebo právě naopak. Váza na nás prozradí, jestli přemýšlíme nad prostředím, ve kterém žijeme, nebo jestli se spokojíme s ledasčím.

Kolik nádob na čerstvě řezané květiny potřebujeme, záleží opravdu jen na nás. S tím, jaké vázy si vybereme a kam je umístíme, bychom si ale měli dát práci. Ať máme vázy jakkoliv krásné a cenné, není dobrý nápad vystavovat je do vitrínek a skříněk. Skleněné a porcelánové expozice do moderního bytu jednoduše nepatří, předimenzovávají prostor, několik váz nebo objektů obecně vedle sebe nevynikne a co víc – zbytečně si vytváříte „lapače prachu“. To neznamená, že vázu musíme mít vystavenou jen s květinou. Může být v místnosti objektem sama o sobě. Musí ale stát samostatně, a počet takových „instalací“ v pokoji musíme bedlivě hlídat.

TIP:
Pokud si potrpíte na design, určitě si vyberete mezi těmito krásnými designovými vychytávkami.

Pozor na tvary

Nutno dodat, že mnoho nádob má opravdu spíše funkci uměleckého díla než skutečné vázy. Někteří produktoví návrháři nám přichystají nepříjemné překvapení ohledně funkčnosti váz. Pokud hledáte skutečnou nádobu na květiny, určitě si dejte pozor na objekty se sešikmeným hrdlem nebo se širokým hrdlem a úzkou základnou, případně výrazně asymetrické vázy, které nejsou vycentrované.

TIP: Vybírejte vázy opatrně, aby se vám s květinami nepřevracely. Neměly by mít příliš úzkou základnu.

Byt vám ozdobí i váza bez květin

Skvělým doplňkem, ovšem do prostornějších bytů, je gigantická, volně stojící váza. Mnohé majitele svádí k instalaci suchých květin, pokud ale nejsme opravdu zruční a schopní dokonale doladit interiér, lepší službu nám udělá váza prázdná, bez květin.

TIP: Vyberte si vázu, která je sama o sobě dekorací , a někdy ani nemusí být na první pohled zřejmé, že se jedná o vázu.

Důležitá je volba materiálu

A klíč k výběru vázy? Je poměrně jednoduchý – do moderních interiérů spíše sklo, popřípadě nerez a bílý porcelán, do klasických a rustikálních keramiku a porcelán, do bytů, které mají působit luxusním dojmem, vázy s dekory, patinou, pokovováním, krajkovou strukturou – a z materiálů přísně laděných s nábytkem.

Pokud si nevíte rady, nevěště hlavu – existuje něco ve smyslu univerzální vázy. V žádné domácnosti by neměla chybět jedna čirá váza větších rozměrů (výška přes 40 centimetrů, šířka přes 30 centimetrů), obdobná v klasických rozměrech – výška mezi 25 a 30 centimetry s hrdlem o průměru kolem 15 centimetrů. Zapomenout bychom neměli ani na jednu drobnou nádobku, která se hodí pro malé kytičky typu sněženek nebo fialek. Tu ale můžeme v nouzi nahradit skleničkou na víno.

TIP: Nic nezkazíte, pokud si koupíte univerzální vázu  či nádobu na jednu květinu.

Výhodou čirých váz je to, že nebudou překážet v žádném interiéru, a případné barevné efekty můžete vytvořit pomocí vodních gelových kuliček, které květinám nahrazují vodní lázeň a působí efektně.

Váza místo květináče

A na závěr ještě tip na trendy dekoraci. Vázu můžete také využít jako svícen nebo pro umístění rostoucích květin. Nabízí se jako moderní varianta klasického květináče. Ve skleněné váze pak budeme sledovat prorůstání kořínků, případně barevně zajímavé střídání vrstev písku, kamínků a substrátu. Další variantou je umístění rostoucích květin přímo do vody – ideální jsou hyacinty. Rostlina, která vydrží v květu až tři týdny, nepotřebuje zeminu. Do vodní lázně ponořte většinu kořínků, ne všechny a určitě ne cibulku.

TIP: Pro tuto instalaci je tedy optimální ve středové části zúžená vázička, ve které hyacint „stojí“.

Více na: www.ikea.cz, www.doxprague.org, www.eod.cz, www.futurista.cz, www.mhome.cz






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat