Zase ti komáři. Co dělat, aby vás neuštípali

Léto je nejen obdobím dovolených a radovánek, ale také komárů. Zvláště, pokud trávíte zasloužené volno někde v okolí vody, jistě tyto nevítané společníky potkáte. Ani ve městech ale nejste před komáry uchráněni. Jak se jim bránit?

Jistě, všichni máme doma nějaký repelent, který jsme zakoupili v drogerii či lékárně. Jenže co když to jde i bez chemie?

Proti náletům

Chystáte se do přírody? Pak nepodceňujte, co si oblečete. Ačkoli v teplém letním počasí se vám nejspíš nebude chtít nasadit si dlouhé kalhoty a tričko s dlouhým rukávem, udělejte to (vsaďte na lehké, přírodní materiály, které vás ochrání před nálety komárů, ale nebude vám v nich příliš vedro).

Pokud víte, že se i s dětmi chystáte do oblasti, která je komáry hojně obývaná, nezapomeňte chránit také ty nejmenší. Vyplatí se pořídit si ochrannou síť na kočárek, případně nad postýlku.

A když už jsme u ochranných sítí, pokud vás komáři opravdu trápí (například máte-li dům či chatu v jižních Čechách nebo na jižní Moravě), vybavte jimi i svůj byt. Instalujte je do oken i dveří – tak si zajistíte přísun čerstvého vzduchu, ale zamezíte vstupu nezvaných hmyzích návštěvníků.

Pomoc z přírody

Pomoci vám samozřejmě může i repelent, kterým se nastříkáte (včetně oblečení) předtím, než vyrazíte do přírody. Nechcete spoléhat na ty plné chemikálií? Vyrobte si doma svůj vlastní – zcela přírodní!

Citron a eukalyptus

Eukalyptus s citronem jsou skvělá dvojka – ani jednu z vůní totiž komáři nemají příliš v lásce, naopak je pořádně odpuzují. Smíchejte proto s vodou několik kapek eukalyptového a několik kapek citronového esenciálního oleje a aplikujte na pokožku. Komáři si vás ani nevšimnou.

Hřebíček

Toto aromatické koření možná lahodí našemu čichu, ale tomu komářímu rozhodně ne. Stačí vzít 200 mililitrů alkoholu a nechat v něm po dobu 24 hodin louhovat asi 30 hřebíčků. Poté je repelent připraven k použití (hřebíček můžete v alkoholu nechat, není na závadu).

Rozmarýn

Ani pokud budete vonět po rozmarýnu, nebudete pro komáry chutným soustem. Jak na repelent z této bylinky? V litru vody svařte 100 gramů sušeného rozmarýnu, a jakmile směr vychladne, sceďte ji a přidejte do ní lžíci vinného octa. V lednici vám tento repelent vydrží i několik týdnů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat