Uklízením chemickými prostředky zvyšujete toxicitu vzduchu doma

18.05.2021 | Bydlení a design

Toužíte po čisté a lesklé domácnosti, která se bez použití chemie neobejde? Taky ji v domácnosti používáte na úklid? Tak to očekávejte třeba astma!

Líbivé reklamy lákají zákazníky k nákupu čisticích prostředků, které jsou naplněny toxickými chemikáliemi a nebezpečnými materiály. V podstatě platí, že výrobci mohou používat jakoukoli složku, která se jim líbí – a dávat ji do svých produktů do té doby, než se jim stůl vyloženě neprohne pod tunami stížností spotřebitelů, nebo než nějaký výzkum nespojí jejich výrobek s nebezpečnými účinky na zdraví.

Jen tak pro informaci, udává se, že výrobci mají k dispozici více než 100 000 druhů chemikálií, přičemž méně než 10 % bylo testováno v souvislosti se zdravím člověka. Ale hlavně že kachličky jsou čisté a v záchodě nestraší vodní kámen!

Vdechování a absorpce

Dr. Mercola, americký odborník na výživu a životní styl, na svém blogu popisuje, že čisticí prostředky pro domácnost jsou jedním z několika produktů, které mohou zvýšit expozici toxinů.

Pokud je i vy používáte, neúmyslně zvyšujete expozici znečištění ovzduší ve vnitřních prostorách. Pokud už je situace závažnější, objevují se kožní vyrážky, astma a prý dokonce i rakovina. Většinou se mezi první příznaky řadí kašlání či zhoršující se dušnost, což někteří lidé mylně přikládají třeba k následkům kouření. Proto vždy zvažujte, jestli vám ty účinné „pecky“ koupené v obchodě za to stojí.

Čisto. Ale za jakou cenu?

Alergoložka Orianne Dumas z francouzského Národního ústavu pro zdravotnictví a lékařský výzkum (INSERM) zároveň varuje hlavně před všemi těmi bělidly a dezinfekcemi. Podle ní je prokázaná souvislost mezi respiračními problémy a používáním „odstraňovačů bakterií z podlah a povrchů“. (Kromě bělidla se jedná ještě o peroxid vodíku.)

„Některé z těchto dezinfekčních přípravků, jako jsou bělicí činidla, způsobují astma, nicméně tuto skutečnost je ještě nutné dále zkoumat,“ uvedla odbornice. Než k tomu dojde, možná bude lepší přejít spíš k přírodním úklidovým prostředkům.

Více informací, jak udržet čistou a zdravou domácnost, aniž bychom škodili sobě či přírodě, najdete ve speciálu Zdravý domov.





Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

10 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:47
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat