7 triků, jak na zvětšení úložných prostor

Všimli jste si, že úložného prostoru se v bytě snad nikdy nedostává? Většinou je to však způsobeno tím, že hromadíme zbytečnosti než skutečným nedostatkem místa. Poradíme vám, jak se s tímto problémem vypořádat.

Člověk si neustále něco pořizuje, ačkoli prostor v bytě zůstává stejný. A tak jednoho dne musí zákonitě dojít k okamžiku, kdy už není na věci ani kousek místa. Máme totiž tendenci hromadit i předměty, které vlastně vůbec nepotřebujeme (a mnohdy ani nechceme). Přitom právě rozloučení s nimi by nám mohlo přinést spousty úložného prostoru, kterého se nám tak nedostává.

Čeho se tedy zbavit nejdříve?

1.    Kuchyňské „vychytávky“

Tři sady příborů, sedm vařeček, dvanáct nožů, dvoje kleště na obracení steaků, osmdesát šest čínských hůlek (bylo to výhodné balení, no, nekupte to), tři salátové mísy, dva ruční šlehače, naběračky, struhadla, kuchyňský robot, který byl sice strašně výhodný a opravdu zvládne snad každý úkon potřebný při vaření, ale kvůli jeho složitosti při sestavování a mytí jej nepoužíváte…


S organizací kuchyňských pomocníků vám pomůžou chytré rozdělovníky do šuplíků. (Foto: IKEA)

Nepřipomíná vám to něco? Zvažte, zda všechny tyhle větší či menší maličkosti opravdu nezbytně potřebujete (= pravidelně je používáte), a pokud dojdete k závěru, že vlastně jen zabírají místo, bez milosti je vyhoďte nebo někomu darujte.

2.    Knihy a časopisy

Nestíháte si přečíst každý výtisk svého oblíbeného periodika, a tak si je schováváte s tím, že až jednou budete mít víc času, vrátíte se k nim? Zbytečně. Nevrátíte. Jak se říká, nic není staršího než včerejší noviny. Pokud jste se k časopisu nevrátili do měsíce od jeho vydání, pryč s ním do tříděného odpadu. Pokud vás v čísle zaujme nějaký článek (např. rozhovor s oblíbeným zpěvákem), proč si nechávat celý výtisk? Úplně stačí těch několik stránek.
S knihami je to podobné – určitě ve své knihovně najdete některé, jež už nikdy nevezmete do ruky. Ani ty nemá cenu hromadit – darujte se třeba knihovně, nabídněte přátelům nebo prodejte na internetu.


Vše co nepotřebujete, nemilosrdně vyhoďte. (Foto: IKEA)

3.    Oblečení a boty

Také si schováváte o tři čísla menší plísňové mrkváče z 80. let s tím, že až se jednou vrátí zpět na stránky módních časopisů (jeden pokus tu nedávno byl, naštěstí nepříliš úspěšný) a vy do nich zhubnete, budou se vám hodit? A ty polorozpadlé martensky užijete třeba někdy, až půjdete do lesa? Tak na takové představy zapomeňte. Co už nenosíte, patří do popelnice či na charitu. Bez milosti.


Věci, které jste neměla více jak dva roky na sobě, prostě vyhoďte. (Foto: IKEA)

4.    Elektronika

Měníte starou tiskárnu za novou a kabel od té staré si „pro jistotu“ necháváte, protože se může třeba jednou k něčemu, co sice ještě nemáte, ale třeba budete mít a pes vám u toho překouše kabel, hodit? Nebo sice již dávno kupujete a nahráváte filmy na DVD a s videorekordérem jste se rozloučili před lety, ale celou skříňku máte napěchovanou VHS kazetami, protože možná jednou, až třeba vyndáte ten starý přehrávač ze skříně (proč jste ho vlastně ještě dávno nevyhodili? aha, protože máte ty kazety…), si ty filmy pustíte? Zbytečně se připravujete o úložné prostory.


Praktické boxy na památeční předměty by neměly chybět v žádné domácnosti. (Foto: IKEA)

5.    Make-up

Ruku na srdce, když otevřete zásuvku s kosmetikou, nepřetéká vám tak trochu výrobky, jejichž nejlepší léta jsou již dávno minulostí? Staré a zaschlé laky na nehty, řasenky, které sice v době uložení ještě nebyly úplně vypotřebované, ale teď už byste si s nimi nenamalovala ani jedinou řasu, rtěnky, pudry a make-upy, které jsou buď příliš tmavé nebo světlé, ale schovala jste si je, protože se třeba jednou hodně opálíte nebo naopak zblednete…


Nevypadá to bez rozházené kosmetiky přece jen lépe? (Foto: IKEA)

U kosmetiky platí – co jste nepoužila 6 měsíců, s tím je čas se rozloučit (a pro prázdné flakony od parfémů, co jste si nechala na památku, to platí také).


Kosmetikou, kterou denně používáte, můžete schovat například do komody pod umyvadlem. (Foto: IKEA)

6.    Hrnečky

Dávat hrnky a hrnečky nejrůznějších tvarů, barev a velikostí se jednu dobu stalo módou. Nebyly narozeniny nebo jmeniny, aby při nich člověk nedostal alespoň dva tři kousky. No vyhoďte to, když je to dárek. Jenže byste to měli alespoň zvážit – k čemu vám je v polici třicet nestejnorodých hrnků, když stejně používáte dva nebo tři? Nemusíte je rozbíjet, zkuste je nabídnout přátelům nebo na internetu.


Opravdu je potřeba mít doma tolik hrnků?

7.    Léky

Rodinná lékárnička nemusí mít rozměry menšího kufru a to, že vám nekontrolovatelně přetéká, značí, že je čas na probírku. Léčiva mají velmi omezenou spotřební dobu a za její hranicí už se nekonzumují. Takže pečlivě prohlédněte obaly a všeho prošlého se zbavte. Mimochodem, v žádném případě nepatří léky do popelnice nebo dokonce do záchodu (o tom, co všechno mají na svědomí léky ve vodních tocích, kam se dostávají i prostřednictvím kanalizace, byla již popsána spousta stránek)! Léčiva patří zpět do lékárny!






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat