10 rad, na které je dobré se zaměřit při výběru nové kuchyně

12.12.2011 | Bydlení a design

Plánujete novou kuchyni a nevíte, kde vlastně začít? Pak právě vám je určen náš malý průvodce, který s vámi výběr nové kuchyně projde krok za krokem.

1.    Výrobce je základ

Dobře zvolený výrobce vám ušetří spoustu času a dalších problémů. Ideální je takový výrobce, který nabízí kompletní servis od stavebních úprav, vodoinstalace a elektroinstalace, až po případné zednické práce, zaměření, výrobu a instalaci kuchyňské sestavy.
Tip:  Vybírejte proto mezi společnostmi s několikaletou tradicí, které mají dostatek zkušeností a nabízí svým zákazníkům lepší servis. Samozřejmostí jsou pak záruční i pozáruční opravy.

2.    Z jakého materiálu si vyberete

Kuchyňské skříňky se dnes standardně vyrábějí z laminované dřevotřísky. Ovšem i způsob zpracování je důležitý.
Tip: Korpusy by měly být vyráběny lepením, pomocí lepeného kolíkovaného spoje. Ten pak zajistí maximální trvanlivost, pevnost a životnost skříňky. Na dvířka se používají levnější laminované desky, jako je např. fóliovaná frézovaná deska MDF, dýha nebo lakovaná dvířka ve vysokém lesku v RAL odstínech. Více na www.indeco.cz.

3.    Nepodceňujte výběr pracovní desky

Výběr materiálů na pracovní desky je obrovský. Na trhu jsou laminátové desky, kompaktní laminát, umělý či přírodní kámen, kalené sklo i nerezové pracovní plochy. Každý z výše jmenovaných materiálů má své výhody. Laminát je levný, oproti tomu kompaktní laminát je extrémně tenký, umělý kámen jako Corian či Hanex umožňuje vytvoření pracovní desky prakticky v jakémkoliv tvaru a navíc bez viditelných spojů. Jedná se o relativně měkký materiál, který lze kdykoliv opravit a uvést do původního stavu. Přírodní kámen je zase vysoce odolný.
Tip: Ideální je pracovní deska, která má co nejméně spojů, kde se mohou udržovat nečistoty a voda.

4.    Vyšperkujte si kuchyň doplňky na míru

K maximálnímu využití všech prostorů kuchyňské sestavy slouží široké spektrum doplňků, od výsuvných drátěných košů do potravinových skříněk, „karuselů“ umožňujících lepší přístup do rohových skříněk, až po sklopné mechanismy do horních skříněk.

5.    Dřezy a baterie

Ačkoliv se to nezdá, i mezi výrobci dřezů a baterií jsou propastné kvalitativní rozdíly. Proto je lepší zaměřit se na renomované výrobce a vybírat jejich, byť trochu dražší, výrobky, které vám ovšem budou sloužit dlouhodobě.

6.    Kování

Neméně důležitou součástí sestavy je kování. Ideální je užívat kování od společnosti, která nabízí dlouhou záruku. Každá kuchyň, pokud má správně sloužit svému účelu, se otvírá několikrát denně po dobu 5–20 let, a to už je na kování pořádný nápor. Zásuvky existují s měkkým dotahem, se systémem vymáčknutí, případně se otvírají pomocí elektrického serva. K otvírání horních skříněk se dnes již nepoužívají jen klasické panty, ale i nápadité výklopy, kdy se dvířka například složí směrem nahoru do V.

7.    Návrh kuchyně a ergonomie

Kuchyň musí být praktické místo, a proto by každý návrh měl respektovat jisté ergonomické principy. Kuchyň by se měla rozdělit do pěti zón dle činností, které se v nich vykonávají – zásoby, ukládání, mytí, příprava a vaření (pečení). Každá zóna má svá jasná pravidla. K ukládání ve spodních skříňkách jsou ideální plně výsuvné šuplíky. Trouba se dnes umisťuje do vysokých skříněk v úrovni pasu. S praktickým řešením a technickým vybavením vaší nové kuchyně vám bezplatně poradí v prodejnách INDECO (www.indeco.cz).

8.    Design

I když je kuchyň místem ryze praktickým, musí se vám také líbit. S jejím naplánováním se proto vyplatí obrátit na odborníka, který je schopný vám napovědět, jaká je správná ergonomie, ale také jak esteticky sladit kuchyň, aby zapadlo do celkového interiéru vašeho bytu či domu. Společnost INDECO přichází nyní se zajímavou novinkou, jak barevně a neotřele oživit dvířka vaší kuchyně. Barevné designové fólie jsou vhodné k použití na skleněná kuchyňská dvířka s hliníkovými rámečky či zadní stěny kuchyňských linek. Na výběr máte z nepřeberného množství fotek, motivů a grafik. Pro šikovné fotografy je zde možnost použití i vlastní fotografie.

9.    Spotřebiče

Při výběru spotřebiče se vždy zamyslete, jaké funkce od něj očekáváte. Praktické je vybavit kuchyň spotřebiči jedné značky. Nejenže se k sobě hodí svým designem, ale také můžete i ušetřit, protože téměř všichni výrobci nabízejí tzv. setové ceny, cože znamená, že při nákupu více spotřebičů klesá jejich cena.

Víte, že... při nákupu spotřebičů přímo v kuchyňském studiu získáváte tyto výhody?
-    Při nákupu a instalaci se snižuje DPH na 10 %.
-    Dodavatel přebírá za vás veškeré záruční starosti, takže v případě reklamace za vás vše vyřeší.

10.    Cenové rozpětí

Kvalitní kuchyň je investice na dlouhá léta a nákup kuchyně není levná záležitost, proto bychom při jejím výběru měli dbát především na kvalitu. Často se vyplatí sledovat výhodné nabídky a slevové akce, kdy lze nákup vysněné kuchyně snížit třeba až o 30 %!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat