Nábytek po rodičích nevyhazujte. Retro styl teď frčí. Podívejte

Nábytek, ale i předměty běžného denního užívání, které jsme mohli vídat už jen v retro seriálu Vyprávěj, se vrací do našich domovů. Postarala se o to dvojice mladých designérů a jejich retro design Nanovo.

Jak už napovídá i samotný název, Nanovo se zaměřuje na vyhledávání a renovaci kvalitního designu z 60., 70. a 80. let . Na jeho virtuálních on-line pultech najdete převážně tradiční československý design od uznávaných návrhářů, ale pravidelně se zde objevuje také několik kousků ze zahraničí. Současně svým zákazníkům nabízí předměty běžného užívání, na které si pamatuje téměř každý. Nožík „rybičku“ nosili v kapse všichni správní kluci.

Mladý Nanovo tým tvoří dvojice Adam Karásek (1984) a Jiří Mrázek (1984), kteří se pro založení Nanovo obchodu společně rozhodli před dvěma lety.
Styl druhé poloviny 20. století, především 60., 70. a 80 let, se nám podvědomě vryl pod kůži už v dětství. Aniž bychom si to uvědomovali, ovlivnily nás jednoduché tvary hraček, které dávaly mnohem vetší prostor pro naši imaginaci, i městské prostředí, kde jsme vyrůstali a které bylo masivně ovlivněno právě výstavbou z 60. a 70. let  V roce 1974 byl zahájen provoz pražského metra, o rok později se otevřel OD Máj,“ vzpomíná Jirka.

„Vytvořili jsme si vztah k nekomplikovaným věcem s ladnými tvary. Postupně jsme je začali znovu sami vyhledávat. Z toho nakonec vzešla i myšlenka Nanovo. Chtěli jsme nabízet tyto předměty a propagovat jejich estetiku,“ doplňuje druhý designér Adam.

Mezi objekty, které si lze v Nanovo obchodě zakoupit, patří např. pivní sklenice navržená roku 1981 Vratislavem Šotolou, hodiny Pragotron C 301, které byly součástí vybavení většiny nádraží a škol, populární nafukovací hračky od Libuše Niklové (reedice), televizory Tesla Satelit, telefon T65 H od Bohumila Míry, který byl zařazen v roce 2005 do publikace Czech 100 Design Icons, nebo polstrované křeslo od UP závodů.


Adam a Jirka "tvůrci" retro nábytku Nanovo

Od zahraničních designérů je k mání plastová židle Plia od Giancarlo Pirettiho, která byla prezentovaná roku 1967 na veletrhu v Miláně, a zároveň je zastoupena ve sbírkách Muzea moderního umění v New Yorku (MoMA), v obchodě se nachází také židle Castelli od stejnojmenného autora. Z elektroniky Nanovo prodává například stylový přehrávač BeoCenter 3300 ze sedmdesátých let od Jacoba Jensena, který ho navrhl pro dánskou značku Bang & Olufsen.

V nabídce Nanovoshop.cz najdete nábytek, sklo, svítidla, bytové doplňky i průmyslový design.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36
281 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat