Zakládání živého plotu. Vyberete si voňavý, nebo kouzelný?

07.04.2019 | Bydlení a design

Živé ploty zabrání nechtěným pohledům sousedů, přitom nijak neruší přírodní vzhled okolí a navíc jsou domovem mnoha živočichů, které v době extrémně rychlé výstavby nových domů ztrácejí možnost úkrytu. Jaký si však vybrat a na co se při výběru zaměřit?

Prostor

V první řadě je potřeba si rozmyslet, jak velký prostor zahrady máte. Pokud toužíte po kvetoucím živém plotu z šeříku nebo ibišku, počítejte s prostorem o šíři cca dva metry. Volně rostoucí živé ploty jsou tedy vhodnější pro velké zahrady. V menších zahradách dejte přednost spíše stříhaným živým plotům z jehličnanů nebo stálezelených keřů.  

Čas

Dalším bodem v rozhodování, kterou rostlinu k založení živého plotu zvolíte, jsou i vaše časové možnosti. Jestliže nechcete stříhat plot každý víkend a trávit hodiny jeho úpravami, zaměřte se na druhy, jejichž roční přírůstek není více než padesát centimetrů, například habr, cypřiše nebo túje. V zahradnictví vám jistě rádi poradí, které typy dřevin jsou pro splnění podobných podmínek vhodné a které nikoli.

Typ stavby

Ačkoli se může zdát, že spolu plot a typ vašeho domu nijak nesouvisí, je vhodné se nad výsledným vzhledem nejprve zamyslet. Pokud bydlíte v roubence, vysoká zeď z tújí jí slušet nejspíš nebude. Jestliže naopak vlastníte moderní stavbu, plaňkový plot s růžovými keři bude jako pěst na oko. I na to je třeba myslet předem.

Zvířata nebo děti

Pokud máte zvířata nebo děti, dejte si pozor na jedovaté druhy, které se mezi rostlinami využívanými pro výsadbu živých plotů vyskytují opravdu hojně. Je to především pámelník, zerav – túje, tis, lýkovec i popínavý břečťan. I velmi malé množství těchto rostlin může mít v případě požití fatální následky.

Rychle rostoucí

Pokud máte dostatek prostoru a chcete mít svůj plot vzrostlý co nejrychleji, vysaďte si turkestánský brest. Jeho roční přírůstek je až dva metry, při pravidelném řezu velice rychle houstne a přestože je opadavý, obrůstá opět časně zjara. Dalšími rychle rostoucími druhy jsou černý topol, ptačí zob a z jehličnanů například cypřišek.

Pomalu rostoucí

Jestliže nechcete kolem plotu stále běhat s nůžkami, dejte přednost habru, buxusu, smrku, bobkovišni či zimostrázu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat