I zvířátkům je zima. Jak je uchránit před nástrahami zimního období

Ačkoli má většina domácích zvířátek hustý kožíšek, chladnému zimnímu období se v teple domova přizpůsobí jen těžko. U zvířat, které žijí venku, je situace zcela jiná. Srst zvířat, které chováme v bytech je však po celý rok téměř stejná. Na to majitelé domácích mazlíčků často zapomínají. Jak tedy chránit naše chlupaté miláčky před nástrahami mrazivého zimního počasí?

Další vrstva

Stejně jako lidé, kteří se v chladných dnech zachumlají do teplých kabátů, čepic a šál, přijde pejskovi vhod další hřejivá vrstva, která ho ochrání před prochladnutím. Zejména u krátkosrstých plemen, která chováme v bytech, jsou psí kabátky téměř nutností, obzvlášť chodíme-li na dlouhé procházky.

Packy v teple

Psí nožky jsou sice odolné, v zimních měsících je však nutné chránit packy domácích mazlíčků před mrazem, který polštářky chodidel vysušuje a způsobuje jejich praskání. Jednou z možností je chránit packy použitím botiček. Mnoho pejsků si na ně ale nezvykne a jsou jim nepříjemné. V takovém případě je nutné tlapky promazávat mastnějším krémem, který chrání kůži. Skvělou volbou je například obyčejné sádlo.

Posilte imunitu

Jak u pejsků, tak i u kočiček, které tráví nějaký čas venku, není od věci posílit obranyschopnost jejich organismu. V zimním období je obzvláště vhodné přidávání zdravých olejů do jejich pravidelné dávky potravy, a i tu je třeba na zimu trochu přizpůsobit. Krmivo psů i koček by mělo být bohatší na bílkoviny, vitaminy, minerály a především právě tuky. Ideální je lněný nebo lososový olej, které slouží jak k posílení zdraví a imunity, tak i jako prevence proti různým zánětlivým onemocněním.

Nezapomínejte na „bouďáky“!

Zvířata, která žijí celoročně venku v kotcích nebo v boudách, se se zimou vypořádají snadněji než ta, která jsou zvyklá v bytech. Přesto byste na ně neměli zapomínat a měli byste jim připravit na zimu útočiště, ve kterém se mohou schovat před větrem a mrazem. Boudy by měly být nejen zateplené, ale měly by disponovat také malou předsíňkou, která bude boudu izolovat od větru. Zaměřit byste se měli také na dostatečný přísun vody, která nesmí zamrznout, aby byl pejskovi a venku žijícím kočkám zajištěn dostatečný přísun tekutin. V chovatelských potřebách lze zakoupit speciální topné misky, které udržují vodu v nezámrzné teplotě.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sekaná

(1 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat