Atypické využití zubní pasty

Tatáž zubní pasta, kterou používáte k čištění zubů, vám může posloužit také k čištění spousty věcí v domácnosti. Zaslechli jste již o tom něco, nebo tuto informaci slyšíte poprvé?

Ať tak či tak, věřte nám, že za vyzkoušení to stojí, i nás v redakci široké využití zubní pasty zaskočilo a příjemně překvapilo. Zubní pasta je mírně abrazivní a většinou obsahuje jedlou sodu. Kombinace obojího zajišťuje účinné odstranění zubního plaku.Tentýž abrazivní účinek učiní zázraky také při odstraňování oděrek a skvrn ve vaší domácnosti, od pracovních ploch přes nádobí až po boty. A pokud máte k dispozici starý zubní kartáček, můžete jej pasovat na nového parťáka při úklidu domácnosti (pro použití na drobné předměty a těžko dostupná místa).

Barevnou zubní pastu nebrat

Než vás oslníme využitím zubní pasty při úklidu, je potřeba si specifikovat, jakou pastu nejlépe použít.  Vyhněte se gelovým pastám a těm s barevnými proužky – tyto receptury často obsahují trochu barviva, které může obarvit některé materiály, které se snažíte vyčistit. Volte proto klasickou bílou pastu.

Naleštěné kohoutky

Malé množství zubní pasty o velikosti lískového oříšku naneste na měkkou houbičku nebo kartáček a rovnoměrně rozetřete po celé ploše baterie, kohoutku či chromových komponentů ve sprchovém koutě. Nechejte chvíli působit, a následně chvíli leštěte kruhovitými pohyby (asi jako když si myjete zuby). Následně opláchněte vodou a otřete suchým hadříkem. Voilá, vaše koupelna bude vypadat jako nová!

Odstraňte fleky od mýdla

Trocha zubní pasty na vlhké houbě nebo hadříku odstraní usazeniny mýdla na dveřích sprchového koutu. Nechejte chvíli působit, poté znovu otřete hadříkem namočeným v čisté vodě a vyleštěte do sucha, aby se zabránilo vodním skvrnám.

Vyčistěte umyvadlo v koupelně

Pokud vám do umyvadla během čištění zubů ukápne trochu zubní pasty, berte to jako bonus a nesplachujte ji hned do odpadní trubky. Vezměte do ruky vlhkou houbičku a rovnou hezky celé umyvadlo omyjte. Dobře opláchněte a vyleštěte dosucha. Umyvadlo bude nejen zářivě čisté, ale ještě bude hezky vonět po mátě! 

Vyčistěte kulmu nebo žehličku na vlasy

Kulmy, žehličky na vlasy a natáčky se při pravidelném používání docela rychle potáhnou gumovým povlakem z vlasových přípravků. Zubní pasta snadno odstraní usazeniny bez poškození povrchu spotřebiče. Naneste trochu zubní pasty na suchý hadřík a jednoduše usazeniny setřete. Poté otřete ještě vlhkým hadříkem a nechejte před použitím důkladně uschnout. Totéž platí i pro povrch žehličky na prádlo.

Odmlžte zrcadlo v koupelně

Trochu zubní pasty na vlhkém hadříku použijte také k otření zrcadel. Leštěte v malých kruzích a nechte zubní pastu zaschnout; poté doleštěte suchým hadříkem.

Vyčistěte pryžový lem na teniskách

Pokud je pryžový lem na podrážkách nebo špičkách tenisek špinavý, použijte trochu zubní pasty na starém zubním kartáčku a lem důkladně vydrhněte. Na závěr setřete zbytky zubní pasty a nečistot vlhkým hadříkem.

Dejte šperkům nový lesk

Zubní pasta funguje skvěle také na zašlé stříbro. Naneste malé množství na starý zubní kartáček, abyste se dostali do každé štěrbiny. Po čištění dobře opláchněte a vyleštěte suchým hadříkem. Nikdy nepoužívejte zubní pastu na perly nebo opály, které se mohou poškrábat!

Leštění hrnců

Měděné, stříbrné či cínové nádobí, které je silně zašlé, můžete pomocí zubní pasty oživit a vrátit mu jeho lesk. Potřete povrch vnější strany zubní pastou a nechte ji několik minut působit. Poté opláchněte horkou vodou a vyleštěte suchým hadříkem.

Zdroje: thespruce.com, názor autora






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pizza šneci

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat