Jaké zvíře do domácnosti? To, které vám nejvíce prospěje

Domácí mazlíčci jsou nejen skvělými společníky a členy rodiny, ale také bytostmi, které prokazatelně pozitivně ovlivňují naše zdraví!

Jak na nás působí ta nejoblíbenější domácí zvířátka? Víme to!

Všestranný pes

Psi patří bezkonkurenčně mezi nejoblíbenější mazlíčky u nás. A není divu. Jsou oddaní, věrní, chytří, společenští, zábavní... Navíc při správném výcviku mohou posloužit jako asistenti (vodicí psi, psí asistenti tělesně handicapovaných apod.) nebo terapeuti (v rámci canisterapie). Vědci navíc zaznamenali případy, kdy psi dokázali předpovědět u svých páníčků epileptický záchvat nebo „vyčmuchat“ rakovinný nádor.

Pro milovníky psů je však důležité, že tahle zvířata dokáží už jen svou samotnou přítomností pozitivně ovlivnit psychiku (jsou antistresorem), navíc je prokázáno, že majitelé psů mají nižší krevní tlak nebo hladinu cholesterolu. A díky venčení také zajištěnou minimální dávku pravidelného pohybu.

Vševědoucí kočka

Kočky v posledních letech štěkajícím domácím mazlíčkům značně konkurují – a to nejen proto, že jsou prakticky „bezúdržbové“ a odpadá s nimi venčení za každého počasí. Kočky lidem imponují i svou samostatností a neoddiskutovatelnou osobností. Každý majitel kočky vám potvrdí, že není pravda, že jsou tahle domácí zvířata chladná a bezcitná, jak se o nich občas tvrdí. Naopak – kočky dokáží spolehlivě odhadnout náladu a psychické rozpoložení svého majitele a v případě potřeby jsou připraveny přispěchat na pomoc. Umějí zahánět stres, i ony působí jako zvířecí terapeuti (v rámci felinoterapie).

Podobně jako psi dokáží odhalit v těle člověka ložisko problému (určitě jste slyšeli o tom, jak nějaká kočka lehala svému páníčkovi na určitou část těla, až se později ukázalo, že orgán, jenž se v místě nachází, trpí nějakým onemocněním). Také jejich majitelé mají nižší krevní tlak a menší riziko infarktu.

Klidný kůň

Není sice častým či klasickým domácím mazlíčkem (do paneláku ho prostě nedostanete), ale spousta lidí kouzlu těchto nádherných zvířat propadla a vyhledává jejich společnost. A je to dobře.

Nejenže jízda na koni pozitivně ovlivňuje držení těla a zpevňuje ho, ale dokáže i ulevit od bolestí a zlepšit hybnost (i proto patří hipoterapie k nejoblíbenějším a nejvyužívanějším terapeuticko-rehabilitačním metodám). Koně navíc dokáží i odbourávat u člověka stres a zlepšit jeho psychický stav (už jen ten úžasný pocit, že jste v sedle, dává vědomí svobody a volnosti). Kromě toho umějí navodit uklidnění.

Nenároční králíčci, morčata, křečci a další

Bývají jakýmsi kompromisem mezi „mami/tati, já chci psa“ a „žádné zvíře mi do bytu nesmí“. Jsou nenároční na péči, a přesto jsou skvělými společníky, hlavně pro děti, které se díky nim naučí, jak se zodpovědně starat o živého tvora.

I tahle zvířátka působí proti stresu – a nenechte se napálit jejich malými rozměry či pověstí, jsou komunikativní, umí člověka rozveselit a dokáží pořádně zvednout náladu!

Inteligentní ptáci

Ptáci provázejí člověka a jeho obydlí již celá staletí. Jejich zpěv či štěbetání působí pozitivně na naši psychiku, uklidňuje a zlepšuje náladu, navíc pozorováním opeřených mazlíčků zvyšujeme svoji soustředěnost a zbavujeme se stresu.

Mimochodem, především papoušci a jejich příbuzní jsou velmi inteligentní ptáci, takže jsou i komunikativní, v učenlivosti mohou směle konkurovat třeba tolik oblíbeným a vyzdvihovaným psům a kočkám. Kromě toho jsou celkem nenároční, takže mohou být skvělou alternativou onoho „králičího kompromisu“ pro chovatele-začátečníky.

Hypnotické rybičky

U rybiček sice odpadá onen efekt dotýkání se a nějaké větší komunikace (tedy můžete si s nimi zkusit popovídat, ale bude to dosti jednostranná konverzace), ale zato jsou úžasnými společníky pro odbourávání stresu. Jak? No přeci tím, že je budete pozorovat! Podle vědců stačí 20 minut a zbavíme se díky pohybům rybiček v akváriu stresu podobně jako při hypnóze.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat