8 věcí, které svým nožům nesmíte nikdy udělat

Pořídit si do kuchyně opravdu kvalitní nůž se rovná menší investici. A i přes závratnou cenu nám takový nůž dlouho nevydrží, pokud o něj nebudeme správně pečovat. Co s noži nikdy nesmíme dělat?

1. Mýt je v myčce

Myčka znamená pro nože prakticky ohrožení života. A proto je musíte mýt pěkně postaru, vodou, přípravkem na mytí nádobí a houbičkou.

2. Nechávat je jen tak ve dřezu

Ačkoli jsou nože nerezové, dlouhé stání ve vodě jim nedělá dobře. Kromě toho je mohou ostatní předměty, které spolu s nimi ve dřezu skončí, otupit či poškodit. Nože zkrátka myjte hned, jak je přestanete používat.

3. Skladovat je bez ochrany

Neuklízejte nože jen tak mezi ostatní příbory – ty je totiž mohou ztupit. Každý nůž by měl mít svou vlastní „přihrádku“. Koupit se dají rovněž chrániče ostří.

4. Používat skleněná prkénka

Skleněná prkénka jsou zaručený způsob, jak nože pořádně otupit. Sklo je totiž tvrdší než kov, ze kterého je ostří vyrobeno. Nejlepší jsou prkénka klasická, dřevěná, neublíží ani ta plastová.

5. Neumýt je okamžitě po použití

Jestliže necháte na noži zbytky jídla, může se stát, že se i nerez povrch poškodí. Kyseliny, které naše pokrmy obsahují, ho totiž mohou „naleptat“.

6. Používat je bezprostředně po nabroušení

Jestliže svůj nůž nabrousíte, dříve, než se s ním opět pustíte do práce, jej pečlivě omyjte. Malé částečky kovu, které při broušení vznikají a ulpívají na ostří, totiž v jídle určitě nechcete...

7. Krájet s nimi, když jsou tupé

Tupý nůž je noční můra kuchařů. Nejenže dáváte zabrat sobě, potravinám i noži, ale ještě zvyšujete riziko, že vám nůž sjede a vy se pořežete.

8. Nechávat je na kraji linky

A bezpečnost ještě jednou. Vždy nechávejte nůž, který používáte, v bezpečné vzdálenosti od krajů kuchyňské linky či stolu, na němž pracujete. Jinak hrozí, že nůž spadne a nejenže se poškodí, ale může vás i zranit. Mimochodem, i když máme tendence padající předměty chytat, v tomto případě by se vám to mohlo ošklivě vymstít.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat