Čtení dětem je méně efektivní než konverzace

Výzkumy hovoří jasně, jazyková obratnost dětí se zhoršuje a ubývá rodičů, kteří svým dětem předčítají na dobrou noc. Jenže čtení z knížek samo o sobě nestačí pro správný vývoj řeči u dětí, mnohem důležitější je konverzace s rodiči.

Čtení sice může obohacovat slovník, ale vyjadřovací schopnosti dítě musí cvičit denně v rozhovoru s rodiči.

A rozhovor rodičů s potomky před spaním je podle psychologů až šestkrát účinnější pro vývoj řeči než předčítání knížek, při němž jsou děti pouze pasivními posluchači. A rozhovor má prý význam i pro nejmenší, kteří ještě nejsou schopni tvořit správné formy slov, ale jejich primitivní odpovědi jsou velmi důležité a zásadně ovlivňují jazykové dovednosti.

„Pediatři a další odborníci podporují rodiče v tom, aby svým dětem četli, vykládali příběhy a jednoduchá vyprávění a poskytovali jim tak jazykový vývoj,“ tvrdí psycholog Frederick Zimmerman z California University. Podle něj je to ale pro dítě příliš pasivní role a neklade dostatek důrazu na vyjadřovací schopnosti dítěte.

Experimentální studie prokázala, že děti ve věku kolem čtyř let, které jsou denně podrobovány konverzaci s rodiči, mají až šestkrát lepší výsledky v jazykových testech než ty, jimž rodiče pouze čtou z knížek. Tzv. „konverzační“ děti mají mnohem hlubší a širší slovník a dělají méně chyb ve výslovnosti i gramatice.

Odborníci z Kalifornie také zjistili, že sledování televize nemá sice na slovník a mluvu dítěte žádný pozitivní vliv, ale rovněž ani žádný negativní.
TIP Bety: Nevíte si rady se žádostí o přídavky na děti? Nevyznáte se, kdo a za jakých podmínek má na ně nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat