Nedostatek slunění dětem škodí, tvrdí lékaři

Jistě, ozónová vrstva je porušená a rožnění vlastního těla na slunci může způsobit řadu zdravotních potíží. Vedle přísloví – všeho moc škodí – však podle lékařů platí i jiné pravidlo, nedostatek slunce škodí rovněž. Zvláště dětem může ublížit, protože v jejich kůži nevzniká vitamin D.

Jeho nedostatek má především u dětí zásadní vliv na zdravý růst a vývoj. Jenže rodiče jsou dnes masírováni zprávami o zdravotní závadnosti slunečních paprsků, takže svoje ratolesti přímému slunění nevystavují vůbec.

Podle profesora Briana Diffeyho od doby, kdy začali odborníci bít na poplach kvůli rakovině kůže způsobované slunečními paprsky, prudce narostly vývojové vady způsobené nedostatkem vitaminu D v těle dětí. Tento v tucích rozpustný vitamin má nenahraditelný význam při růstu kostí. Jeho vznik je spojen s ultrafialovým zářením. Stačí jen několik málo minut slunění a v kůži dítěte i dospělého vznikne dostatek tohoto vitaminu.

„Důkazy, že mnoho adolescentů není dostatečně vystavováno slunečnímu záření, nestačí přehlušit na poplach bijící kampaně proti rakovině kůže, jež vybízejí k celkovému vyhýbání se slunečním paprskům. To totiž platí především pro děti a dospělé, kteří se dlouhodobým sluněním vystavují riziku vzniku melanomu,“ napsal profesor Diffey z Newcastlu v British Medical Journal. (Čtěte také: Staráte se o jídelníček svých dětí?)

Nedostatek vitaminu D vede ke vzniku osteoporózy a také některým typům rakoviny. Aby ho mělo tělo dostatek, je potřeba trávit pravidelně několik minut na slunci. Slunění trvající do desítek minut zajistí syntézu vitaminu, a přitom neohrozí kůži rakovinou. Lékaři by měli správně informovat veřejnost, aby nalezla kompromis mezi prospěšností a závadností slunění. Zkrátka a dobře, všeho s mírou.
TIP Bety: Nevíte si rady se žádostí o přídavky na děti? Nevyznáte se, kdo a za jakých podmínek má na ně nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat