Dcera vstupuje do puberty? Promluvte s ní včas o menstruaci!

V současnosti není menstruace žádným extra tabuizovaným tématem, a tak je běžné, že o její existenci dívky vědí ještě dříve, než vstoupí do puberty. A to je rozhodně dobře! Jenže vědět, že něco existuje, ještě neznamená na to být připravena.

Generace našich babiček (a někdy i maminek) tuhle „informační“ výhodu neměla – první menstruace se pro mnohé z nich stala nepříjemným šokem, s nímž se velmi dlouho vypořádávaly. Jejich matky by nejspíš zemřely rozpaky, než by se pustily do hovoru na tak – z jejich pohledu – „ožehavé“ téma.

Drtivá většina z nás už měla štěstí, pro naše maminky nebyl rozhovor o menstruaci takovým problémem. Generace dnešních dívek je na tom ještě lépe. Ale v otevřené společnosti čelí jinému riziku – totiž že budeme natolik spoléhat na to, že naše dcery o menstruaci všechno vědí z internetu, ze školy či od kamarádek, že rozhovor o této přirozené součásti života žen zcela pomineme. A to by mohla být velká chyba!

Mnoho dívek cítí navzdory všem informacím, které získávají, rozpaky ze změn, jimiž jejich tělo na začátku puberty prochází. A že je těch proměn opravdu spousta! Dokonce i pro dnešní malé ženy to může být docela „zápřah“. Pomozte svým dcerám překonat rozpaky a obavy a dejte jim najevo, že se nemají za co stydět.

Některé dívky se sice mohou cítit nesvé už jen ze samotného rozhovoru na intimní témata s vámi, ale věřte, je lepší dceru připravit, než spoléhat na to, že až nastane „den D“, zas tak velký šok neutrpí, když si přece všechno našla na internetu. Navíc takový rozhovor „mezi námi ženami“ vám pomůže se s dcerou sblížit.

Jak na to?

Na to, jak takový rozhovor vést, neexistuje jednoduchý a obecný návod. Každá dívka je jiná a vy jako matka sama nejlépe víte, jak dané téma nadhodit, aniž byste dceru vystrašila nebo přivedla do rozpaků, ale naopak uklidnila a připravila na nevyhnutelnou změnu v jejím životě.

Zvolte pro rozhovor chvíli, kdy budete doma jen samy dvě (i když ani před muži by neměla být menstruace tabu, může se dívka cítit nepříjemně, pokud by byl rozhovoru přítomen například i otec, o bratrovi ani nemluvě). „Měsíčky“ jsou přeci jen „ženskou záležitostí“.

Mluvte věcně, klidně, odpovídejte na jakékoli otázky, které se objeví. Nebojte se pomoci si třeba knížkou nebo internetovou stránkou – lepší je najít pravdivou odpověď na otázku, u které si s odpovědí nejste tak docela jistá, než šířit nějaké bludy.

Malá demonstrace

Ačkoli se říká, že dcera začne menstruovat přibližně ve stejný věk jako její matka, rozhodně není dobré na to spoléhat, není to totiž pravidlem. A tak se vyplatí být připravena. V době, kdy vaše dcera začne vstupovat do puberty, se její tělo začíná proměňovat a zvyšuje se tak pravděpodobnost, že začne brzy menstruovat.

Nakupte potřebné zásoby vložek a dalších hygienických potřeb. Ukažte jí, kde je skladujete, vysvětlete jí, jak se používají apod. Vaše dcera by rozhodně neměla vidět vložku poprvé až v moment, kdy ji bude potřebovat.

Upozorněte dceru, že může měsíčky dostat kdykoli a kdekoli, například ve škole, na návštěvě u kamarádky, na táboře… Poraďte jí, na koho se v takovém případě obrátit, a vysvětlete jí, že není třeba, aby se nějak styděla – menstruace je zkrátka přirozenou součástí života ženy.

Pozor na „informační únik“

Možná si ještě sama pamatujete, jak jste si ve škole se spolužačkami špitaly, která z vás „už to má“, možná si ještě dodnes vybavíte, kolikátá jste ve třídě byla vy. A nejspíš i vaše dcera se o informaci o své „přeměně v ženu“ s kamarádkami podělí.

Je to naprosto přirozené. Nicméně upozorněte dceru, že není například vhodné tuto událost oznamovat na facebookovém profilu nebo se s ní svěřovat každému na potkání. Není nutné, aby si o „jejích dnech“ povídala celá škola…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:00
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:07

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat