Jste těhotná? Pozor na křečové žíly!

06.04.2010 | Děti a rodina

Mnoho žen se s nimi setká poprvé právě v době, kdy čekají své první miminko. A hodně z nich to velmi překvapí. Nejen proto, že nevypadají pěkně, mohou způsobit i bolestivé otoky a svědění.

Mezi rizikové faktory vzniku křečových žil patří mimo genetické predispozice také pohlaví. Ženy mají v každém věku mnohem vyšší pravděpodobnost, že se u nich objeví. Kromě dědičnosti či nadváhy je právě gravidita jednou z častých příčin jejich vzniku. Růst dělohy klade důraz na dolní duté žíly, čímž se zvětšuje tlak na žilní systém. Dále v těhotenství dochází k hormonálním změnám, které žilní stěny oslabují. Svou roli hraje i počet dětí, které žena čeká – čím více dětí, tím vyšší váha, a tedy i větší nápor na dolní končetiny.

Chcete se jim vyhnout? Hýbejte se!

Pokud budete denně cvičit (stačí například svižná procházka), zlepší se vám krevní oběh, a posílíte tak svaly na nohou a žíly. Rozhodně dlouho neseďte ani nepostávejte na jednom místě. Přenášejte váhu z jedné nohy na druhou, opakovaně se snažte ohýbat kotníky, a to několikrát během chůze po celý den. Pokud sedíte, pak každých patnáct až třicet minut nohy zvedněte, a to aspoň dvakrát denně – tato změna polohy je nejen prevencí před vznikem křečových žil, ale také otoků nohou a kotníků.

Bez vlákniny to také nepůjde…

Kromě cvičení a fyzické aktivity zahrňte do svého protikřečového boje také změnu či úpravu jídelníčku. Jezte potraviny s dostatkem vlákniny, abyste zabránila zácpě (tlačení může způsobit žilní problémy), například fazole, čočku, brambory, celozrnnou rýži a pečivo a dostatek ovoce a zeleniny. Kromě toho se snažte udržet svou váhu pod kontrolou – každý kilogram navíc riziko vzniku křečových žil zvyšuje.

Víte, jak máte v těhotenství spát?

Pokud budete usínat na levém boku, snížíte tlak dělohy na dolní dutou žílu (která je na pravé straně). Dejte si jeden polštář za záda a jeden pod nohy, což vám pomůže zůstat ležet na levé straně. Zároveň se tak sníží tlak na nohy a chodidla. Kromě toho používejte přírodní krémy na křečové žíly doporučené pro období těhotenství. Předejdete tak pálení, svědění a otokům. A dobrá zpráva nakonec – pokud jste nikdy předtím křečovými žilami netrpěla a budete se řídit našimi radami, pak s největší pravděpodobností po porodu zmizí, nebo se jejich projevy alespoň zmírní.

Zdroj: www.krecove-zily.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat