Připravte se včas na „opuštění hnízda“. Prospěje to všem

06.02.2017 | Děti a rodina

SERIÁL (NE)GRAMOTNÝ RODIČ: „To je moje dítě a já si s ním budu dělat, co chci. Na své dítě mám právo a já rozhoduji o jeho životě.” Děti nejsou náš majetek. Máme vůči nim své povinnosti, ale nevlastníme je jako nějakou věc.

Je potřeba si náš vzájemný vztah ujasnit, protože tím předejdete nejen řadě konfliktů s dětmi, ale dobře zvládnete i postupný proces jejich opuštění hnízda. Děti jsou samostatné osobnosti, které mají a žijí svůj vlastní život, a rodič je jen kus jejich cesty doprovází. Jde vedle nich.

Rodiče potřebují držet své děti ve vlivu

„Když jsem tvůj rodič, tak budeš dělat to, co ti řeknu. Já vím nejlépe, co je pro tebe dobré. Dokud tě živím budeš dělat to co chci já.” Rodiče si doslova přivlastňují svobodu dětí a velice „negramotným” přístupem si dělají právo na jejich život a různá rozhodnutí.
Tento postoj má velice fatální následky na budoucnost dítěte. Příčinou tohoto přístupu je strach rodiče, že ho dítě nebude třeba již potřebovat. Obává se, že přestane být pro své dítě důležitý. Tak si svoji „důležitost” zajišťuje „negramotným”, manipulativním způsobem.

Strach nám nedovoluje děti „pustit”

Hlavní problém rodičů, kteří se bojí, až děti budou opouštět rodinné hnízdo, je strach. Bojí se, že zůstanou nepotřební, sami, k ničemu. Je to však problém rodiče a jeho sebehodnoty, který je potřeba začít co nejdříve řešit. Někdy se může objevovat již i u rodičů malých, tříletých dětí. Holčička se těší ke kamarádce a nechce být doma s maminkou, která na to velmi negramotně reaguje: „No tedy, ty jsi nevděčná. Maminku tady necháš samotnou. Ta bude ale smutná…”

Pozor, pokud podobné věty někdy vyslovíte nebo je slyšíte u někoho ve vašem okolí, zastavte to. Psychická manipulace vypadá nevinně, ale je nesmírně nebezpečná. Má zničující dopad na sebehodnotu a sebevědomí dítěte a zdravý růst jeho osobnostního potenciálu. Rodiče manipulátoři jsou ostatně často dětmi manipulativních rodičů.

Jak se připravit na opuštění hnízda?

Věnujte se i jiným rolím, než je role matky. Věnujte dostatečnou pozornost vztahu sama k sobě, partnerství apod. Pěstujte s partnerem „partnerskou zahrádku”. Rozvíjejte sebe a tvořte, co vás baví i jako člověka, ženu, kamarádku, podnikatelku. Mějte také jen své vlastní aktivity, aby vás děti viděly i v jiné roli než jen se zástěrou u plotny. Můžete chodit na jógu, na keramiku, do kurzu tance. Pokud jsou děti malé a nemůžete se od nich ještě příliš vzdalovat, věnujte se čtení, vzdělávání nebo si cvičte doma u videa posilovací cviky. „Teď maminka cvičí a věnuje se sobě.”

Ukažte dětem, že se umíte věnovat i jenom sobě a jste v tom šťastná. To vše bude mít mnohonásobně větší pozitivní dopad na vás všechny, než vůbec tušíte. Děti budou samostatnější a také klidnější, když uvidí maminku šťastnou i v jiné roli, než je „matka”. Lépe začnou zvládat své vlastní aktivity, školku, kroužky, školní povinnosti, školky v přírodě a různé další činnosti, protože uvidí, že i maminka má své kroužky, učí se na kurz, nebo dokonce studuje školu a připravuje se na zkoušky. Jejich vlastní úkoly, povinnosti a aktivity jim budou připadat přirozené.

Kdy je dobré se připravit na „opuštění hnízda”

Již samotným narozením dítěte se odstřihla pupeční šňůra. Dítě musí samo dýchat, trávit a jeho tělo samostatně žít. Rodič nemůže žít za své dítě. Děti jen doprovázíme na práh dospělosti. Připravujeme je na plně samostatný život. Tuto skutečnost je potřeba si co nejdřív uvědomit. Je přirozené, že nás jednou děti opustí a půjdou si svým životem. Taky bydlíte se svými rodiči? Jezdíte každý týden na výlety a chodíte spolu každý den na procházku? Nebo jste rádi, že máte každý svůj život? Stejné to bude jednou u našich dětí. Je to přirozený proces a je to tak v pořádku.

Tudíž již od narození našich dětí je dobré vnímat, že vedle nás roste nový samostatný jedinec, kterému budeme postupně pouštět ruku, až ho láskyplně necháme jít jeho vlastním životem. S důvěrou, respektem a bezpodmínečnou láskou. Pokud se vám to podaří, budete pro své děti tím nejlepším rodičem, jakého mohly pro svůj život mít.

Jak konkrétně neselhat jako rodič a připravit tak z vašich dětí do života zdravě sebevědomé dospělé, se dozvíte v mé knize (Ne)Gramotný rodič, která vám ukáže cestu.

Lucie Königová je koučka, mentorka partnerských vztahů, lektorka, autorka projektu (Ne)Gramotný rodič – Jak neselhat jako rodič. Je ale především mámou 17leté dcery Belindy a 14letého syna Olivera. Ve své knize předává koncentrovaně ty nejdůležitější osobní poznatky ze své role rodiče i poznání a zkušenosti ze své mnohaleté profesní praxe, především z koučinkového křesla.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat