Vypěstujte v dítěti lásku ke knihám

Je až s podivem, že zatímco pro většinu z nás bylo úplně přirozené, že jsme trávili volný čas s knihou v ruce, celá řada dnešních dětí (i těch dávno školou povinných) v životě nic nepřečetla.

Přitom je to škoda – na rozdíl od televize, kde má divák vše „naservírováno“ a nemusí nijak namáhat své mozkové závity, knihy jednak podporují představivost a nutí ho přemýšlet.

Čtení je ideální aktivitou na prázdniny – vyplní spoustu volného času (a nahradí televizi či počítač), navíc dítě díky nim nevypadne „ze cviku“, když se podobně jako ve škole musí soustředit na to, co dělá.

S knihami je dobré začít co nejdříve, pokud dítěti odmalička čtete a ono samo vás vídá s knihou v ruce, pravděpodobně si čtení zamiluje jen tak mimochodem. Pak jsou také děti, které i přes snahu rodičů knihy odmítají, a ty, v nichž jejich rodina lásku ke čtení nepodporuje.

U těchto dvou skupin dětí budete mít, ve snaze probudit v nich chuť přečíst o prázdninách nějakou knihu, situaci poněkud ztíženou, přesto však není třeba vzdávat se naděje. Třeba vám pomůže některý z následujících tipů.

Nechte je vybrat

Zkuste vzít svého potomka do knihovny či knihkupectví a nechte ho, ať si vybere knihu, která se mu zlíbí (samozřejmě budete muset jeho výběr malinko korigovat, nemá cenu, aby vaše osmileté dítě odcházelo z obchodu se sebranými spisy antických filozofů jen proto, že se mu líbila jejich obálka).
Musíte vzít v úvahu rovněž čtenářské schopnosti dítěte – podle toho zkontrolujte velikost písma v knize a také její téma (příliš jednoduché texty budou dítě nudit, příliš složitým neporozumí a od čtení je to odradí).

NEPŘEHLÉDNĚTE: Lékárnička na dovolenou s dětmi: Těchto 10 léků by nemělo chybět

Nemusí jít o knihu

Dítě vůbec nemusí začít číst rovnou knihu – klidně se může začíst do časopisu, komiksu, novin (tedy, pokud uznáte za vhodné, aby je četlo, a pokud je zajímají). Docela dobrým začátkem mohou být i audio-knihy. Ačkoli je dítě aktivně nečte, rozvíjí při jejich poslouchání fantazii a učí se porozumět textům tak jako s knihou v ruce. A mohou jej nalákat ke čtení.

Kromě audio-knih vám mohou posloužit i jiná média – filmy. Řada z nich má svou knižní předlohu. Zkuste ji svému dítěti sehnat a poté obě verze příběhu – knižní i filmovou – s dítětem porovnat.

Klidné území

Pokud vám to dispozice bytu dovolují, zkuste v něm vytvořit malý čtenářský koutek vyhrazený pro chvilky s knížkou – stačí malá knihovna, lampa a křesílko. Děti mají rády, když je nějaký koutek vyhrazený jen jim. Navíc, budou-li „schované“ před okolním světem, pomůže jim to v soustředění na čtení.
Vůbec nebude na škodu, pokud se s četbou uchýlíte do koutku někdy i vy. A úplně nejlepší bude, když vás při tom dítě uvidí. Jít příkladem, je asi nejlepší způsob, jak ke knihám dítě přilákat. Můžete také ve čtenářském koutě nahlas předčítat (chvíli můžete číst nahlas vy, chvíli váš potomek).

Klaďte otázky

To, že vaše dítě čte a má rádo knížky, je skvělá věc. Ale i pro ně je největší radost ta, o kterou se může podělit. Takže s ním o knihách mluvte, zajímejte se o to, co právě čte, rozebírejte s ním děj knihy, zkrátka mu dejte najevo svůj zájem.
Podporujte v něm jeho nový koníček a dejte mu najevo, že vás to těší.
TIP Bety: Nevíte si rady se žádostí o přídavky na děti? Nevyznáte se, kdo a za jakých podmínek má na ně nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat