Dítě a Facebook – pár bezpečnostních tipů

Sociální sítě jsou fenoménem dnešní doby a jen menšina teenagerů na některé z nich nemá profil. Děti si ovšem často neuvědomují, jak snadno na sebe prozradí i ty nejsoukromější údaje. Měli byste jim proto vysvětlit a nastavit určitá pravidla.

Ačkoli se některé informace, jež vaše dítě na Facebooku a dalších sociálních sítích sdílejí, mohou se zdát na první pohled neškodné. Přesto není od věci promluvit s ním o tom, že některé věci se prostě na veřejných místech nesdělují.

Na co se hlavně zaměřit?

1.    Jméno

Tohle je skoro to nejmenší, ale i přesto s dítětem proberte, zda je nutné, aby na sociálních sítích vystupovalo pod svým plným jménem. Nestačilo by křestní? A co nějaká přezdívka? Dítě tak bude hůře dohádatelné pro cizí nebo nežádoucí osoby.

2.    Datum narození

V kolonce s datem narození nemusíte vyplňovat celý údaj. Pokud vaše dítě trvá na tom, aby jeho virtuální přátelé věděli, že má narozeniny, úplně stačí vyplnit jen měsíc a den, rok není potřeba. Do stáří vašeho dítěte nikomu cizímu nic není.

3.    Bydliště

Zeptejte se dítěte, jestli by šlo na ulici a každému, koho potká, by dalo lísteček se svou přesnou adresou. Asi by to neudělalo. A se sociálními sítěmi (a vlastně to platí pro internet obecně) je to podobné. Klidně může napsat stát, v němž žijete, pokud bydlíte ve větším městě, ani to není problém. Ale žádné další podrobnosti.

4.    Fotografie

Oblíbené téma. Neutěšujte se, že vaše dcera nebo váš syn vědí, jaké fotky na Facebooku nesdílet. Promluvte si s nimi a vysvětlete jim svou představu o obrázcích, které uveřejní. Divili byste se, co jsou schopné třináctileté holčičky sdílet za fotografie… Kdyby to jejich rodiče věděli, určitě by litovali, že se spolehli na úsudek svého potomka.

5.    Telefonní číslo

I tenhle údaj by měl být uchován tajnosti, nikoli sdílen na internetu.

6.    Počet přátel

Děti se předhánějí v tom, kolik mají na Facebooku přátel, a proto často odpovídají na žádosti o přátelství i lidem, které vůbec neznají. Upozorněte je, že profil na sociální síti si lze kompletně vymyslet a za 15letou slečnou se může skrývat 50letý muž, který přijetím žádosti o přátelství rázem získá přístup ke všem informacím o vašem dítěti…

Je pravda, že o sociálních sítích občas kolují téměř hororové historky. Ale není třeba se jich bát nebo je dětem úplně zakazovat. Jen je třeba dítě naučit, jak se na internetu chovat.

Je dobré dodržovat ještě jedno pravidlo – sociální síť, u níž nemůžete nastavit zabezpečení profilu, je potenciálně riziková. Na takové byste svému dítěti neměli profil vůbec dovolit.

TIP Bety: Nevíte si rady se žádostí o přídavky na děti? Nevyznáte se, kdo a za jakých podmínek má na ně nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

21 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:23
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:57

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat