Na co se připravit v prvních dvou týdnech po příchodu z porodnice

V podstatě nikdo z nás si nedovede skutečně představit, co to znamená mít dítě, dokud ho nemáme. Můžete přečíst stohy knih a vyslechnout zástupy zkušených matek, ale až budete mít svoje miminko v náručí, budete si možná připadat, jako by vás nikdo na nic nepřipravil.

S čím je potřeba počítat v prvních dvou týdnech poté, co si přinesete malý, růžový uzlíček z porodnice?

1.    Miminko není tak rozbitné, jak si myslíte

Máte hrůzu, že byste mohla svému dítěti ublížit tím, že byste ho třeba nesprávně uchopila? Nastudovala jste kopu příruček o tom, jak dítě držet, ale pořád máte trochu obavy, abyste něco nezanedbala? Nebojte, miminka jsou sice křehká, ale nejsou zas tak zranitelná, jak vypadají. Všimla jste si někdy, jak s nimi manipulují sestřičky v porodnici? Po pár dnech získáte potřebný cvik.

2.    Novorozenec hodně spí… zpočátku

Máte prvních pár dní pocit, že se vám narodilo to nejspavější miminko na světě? Možná máte štěstí a vydrží mu to, ale spousta dětí prospí většinu dne jen prvních pár dnů po porodu – odpočívají a aklimatizují se v novém světě. Okolo 10. dne po narození už možná takový úžasný spáč nebude…

3.    V zajetí adrenalinu

Počítejte s tím, že pro vás i vašeho partnera budou první úkoly spojené s děťátkem skoro adrenalinovými sporty – každé krmení, přebalování, koupání apod. vám bude připadat jako neuvěřitelné dobrodružství. Díky přívalům adrenalinu nebudete tolik unavení, ovšem až toto opojení po pár dnech vyprchá, budete se možná divit, jak málo sil vám zbývá.

4.    Krmení na přání

Alespoň prvních pár týdnů krmte svoje miminko, kdy si o krmení řekne. Zpočátku si totiž nebudete tak úplně jistá, zda má hlad, nebo ne. A tak, než byste se zbytečně trápila, jestli váš drobeček nehladoví, nebo ho naopak nenutíte jíst příliš, když krmíte podle rozvrhu, raději se řiďte jeho potřebami.

5.    Neodmítejte pomoc

Je přirozené, že budete chtít být u všeho, co vaše miminko dělá, budete pro něho chtít všechno udělat sama. Ale s ostatními věcmi (chystání jídla, úklid domácnosti apod.) si nechte pomoci. Budete možná překvapeni, kolik lidí vám svou pomocnou ruku nabídne. Tak nepromarněte svou šanci, oni totiž dobrovolníci s postupem času ubývají.

6.    Věřte svým instinktům

Bojíte se, že vašemu miminku něco schází? Zavolejte lékaři. Máte pocit, že má hlad? Nakrmte jej. Vy jste matka a jako matka máte zostřené instinkty, které se často nemýlí.

7.    Plenek není nikdy dost

Plenky a vlhčené ubrousky mizí snad nějakým kouzlem. Takže si udělejte dopředu pořádnou zásobu, ať neustále nemusíte běhat do obchodu pro nové.

8.    Každé dítě je jiné

Každé dítě je individuální a nenajdete dvě stejné. Že jste vy i váš partner byli jako děti dobří spáči? Tak to vůbec neznamená, že se váš potomek bude držet tradice. Je dobré být připravený na všechno.
TIP Bety: Nevíte si rady se žádostí o přídavky na děti? Nevyznáte se, kdo a za jakých podmínek má na ně nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat