Otcové v nepřítomnosti matek krmí děti nezdravými pokrmy

Děti mají tatínky často rády také proto, že nejsou tak přísní jako maminky, zejména co se týče jídelníčku. Výzkumy z USA a Británie dokazují, že tátové často v nepřítomnosti matek neřeší, co jejich potomci jedí a mnohem ochotněji než matky dovolí svým potomkům nezdravé pokrmy a rychlé občerstvení. Bohužel tím přispívají k epidemii obezity.

„Zatímco matky se obecně snaží svým dětem připravovat výživná a hodnotná jídla, otcové mnohem častěji sáhnou po rychlovkách a rychlém občerstvení u okénka, když mají nakrmit své potomky. Otcové také mnohem častěji podléhají kňourání a dovolí dítěti mlsat čokoládu či zmrzlinu víc, než je zdrávo. Děti také vědí, že otcové jsou měkcí a podléhají snadno jejich naléhání, takže toho náležitě využívají,“ tvrdí vědci ze Stanfordské univerzity.

„Matky jsou obecně v rodinách vnímány jako ty, které se snaží o zdravé stravování, zatímco otcové jsou těmi, kdo jsou odpůrci takového jídelníčku... Teeangeři dobře vědí o rozdílech mezi rodiči a zneužívají jich. Když chtějí méně zdravé jídlo zakázané matkou, jednoduše se obrátí na otce,“ tvrdí doktorka Priya Fielding-Singh.

Tátové versus mámy

Jak je to vlastně se vztahem mezi rodiči a dětmi? Opravdu je pouto mezi potomky a matkami silnější než mezi dětmi a jejich otci? Podle vědců se zdá, že tomu tak není. Muži totiž mohou a dokážou poskytnout dítěti plnohodnotnou péči jako matky, ve všech směrech a potřebách. Týká se to také emocionálního vývoje dítěte. Studie z Oregonu nasvědčuje tomu, že vztah otec – dítě může být stejně plnohodnotný jako matka – dítě a že tvrzení, že se mateřskému poutu nic nevyrovná, je liché.

„Muži mohou mít a mají stejně silné pouto s dítětem jako ženy. Platí to zvláště ve chvíli, kdy matka chybí. Pak ji může otec plně nahradit,“ tvrdí neuropsychologové z Oregon State University.

Mužský mozek má totiž schopnost reagovat pružně na rodinnou situaci a stát se nejen otcem, ale také matkou. Dokáže poskytnout dítěti potřebné citové zázemí a vytvořit si s ním pouto, jaké v úplné heterosexuální rodině zastává matka. Ovšem ne každá úplná heterosexuální rodina znamená, že matka a otec fungují jako matka a otec. Řada dětí vyrůstá sice v úplné rodině, ale potřebný emocionální vývoj a pouto k matce a otci stejně chybějí.

„Změna ve společnosti a naší kultuře vedla k tomu, že se muži stále více zapojují do péče a výchovy o dítě. Moderní rodina má různé varianty a struktury a stále více lidí je schopno hrát nekonvenční role při výchově dětí,“ tvrdí doktorka Sarina Saturn z Oregon State University.

Saturnová přináší důkazy na neurologické úrovni. Skenovala mozky rodičů, matek a otců. Někteří pocházeli z úplných rodin, jiní byli rodiči samoživiteli. Mozek mužů, kteří vychovávali dítě sami nebo ve dvojici s jiným mužem, vykazoval stejnou aktivitu jako mozek matek.

Pokud se otcové účastnili výchovy spolu s matkou, reakce v jejich emocionální části mozku byly mírnější než u matky. Když ale muž vychovával dítě bez matky, jeho emocionální centrum reagovalo na dítě stejně silně jako emocionální centrum matky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat