Děti vynechávající snídani mají vážné vývojové vady

Snídaně je nejpodstatnějším jídlem dne. A to zdaleka nejen u dospělých. Vědci z Londýna tvrdí, že u dětí a dospívajících má vynechávání snídaně ještě mnohem zhoubnější důsledky. Trpí zpomalením vývoje mozku, vývoje celého těla a nedostatkem řady pro zdraví potřebných živin, vitaminů a minerálů. To, co dodá tělu snídaně, není schopno dodat stejně hodnotné jídlo později během dne.

Není to poprvé, kdy vychází najevo, že během dne tělo zpracovává a vstřebává některé živiny odlišně. Snídaně je podstatná nejen proto, že dodá tělu energii pro start a první část dne, ale hlavně proto, že po snídani tělo vstřebává některé živiny mnohem efektivněji.

Kvalitní vyvážená snídaně dodá tělu kyselinu listovou, železo, vápník a jod, které jsou nezbytné pro mozkové funkce a správný metabolismus, který zajistí dostatek energie dopoledne.

„Naše studie poskytuje důkaz, že snídaně je klíčovým jídlem, díky němuž rodiče mohou zajistit, že jejich dítě dostane potřebnou výživu,“ tvrdí doktorka Gerda Pot z King´s College London. Její tým došel k tomuto závěru srovnáním dětí, jejich vývoje a jejich mozkových funkcí. Některé z dětí pravidelně snídaly, jiné snídani vynechávaly. A snídající děti měly lepší výsledky ve všech sledovaných kritériích.

Samozřejmě snídaně musí být vyvážená a skládat se z hodnotných potravin, aby dodala tělu potřebné látky, vitaminy a minerály.

„Další výzkumy zabývající se určitými potravinami a kvalitou stravy by mohly pomoci určit, jestli rozdíly mezi dětmi a dospívajícími jsou také v tom, co snídají,“ dodala doktorka Pot.

Potíže až do dospělosti

Vynechávání snídaně tedy prokazatelně škodí zdraví. A pěknou paseku v metabolismu nadělá právě tehdy, když se člověk vyhýbá rannímu jídlu od puberty. Prokázali to vědci ze Švédska, kteří opírají své závěry o výzkum trvající tři desítky let. „Vynechávání snídaně ve věku teenagera může doživotně poškodit zdraví o tři desítky let později,“ uvádějí v závěru autoři.

Skupinu mladých osob začali švédští vědci z Univerzity v Umeå sledovat v roce 1981. Všímali si jejich zdravotního stavu i toho, jak se stravují. Pak je vyšetřili v roce 2008, po sedmadvaceti letech. A zjistili, že teenageři, kteří vynechávali snídani, měli o osmašedesát procent častěji metabolický syndrom.

Metabolický syndrom je lékařský pojem označující kombinaci zdravotních potíží – diabetes, vysoký krevní tlak a obezita. Osoby mající metabolický syndrom častěji onemocní chorobami srdce a cév, často jsou postihováni infarkty a mrtvicemi.

Také vědci z Tel Avivu potvrdili, že pokud člověk vydatně snídá a přijme později během dne méně kalorií, vyhne se obezitě a diabetu v pozdějším věku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat