Výživa kojenců: Zeptali jsme se odborníka na doporučení

Výživa, kterou dítě dostává v prvních měsících života, do značné míry ovlivňuje jeho budoucí zdravotní kondici. V posledních letech bylo maminkám všeobecně doporučováno výlučné kojení prvních šest měsíců a následné postupné zavádění příkrmů.

Nyní však odborníci přicházejí s novými, pro leckoho možná překvapivými, zjištěními. Zavedení nemléčných porcí před šestým měsícem života dítěte nezvyšuje významně riziko infekcí, právě naopak – může snížit riziko výskytu potravinových alergií, anemie a celiakie.

Pokud mamince slábne laktace, měla by začít výživu podávat od 17. týdne, obavy, že by dítě při dokrmování z lahvičky odmítalo sát z prsu, jsou neopodstatněné.  V případě, že se z nejrůznějších příčin kojení nedaří, je to důvod k zavedení náhradní mléčné stravy již v prvních třech měsících života, nemléčné porce jsou pak přidávány v období mezi 17.–26. týdnem (včetně libového masa jako optimálního zdroje železa). „Součástí kojenecké výživy je i zavedení potravin obsahujících lepek, je vhodné je poprvé podat v době, kdy je dítě ještě kojeno. Odkládání zavedení lepku nemá podle současných znalostí ochranný efekt vůči rozvoji celiakie,“ zdůrazňuje předseda Pracovní skupiny pro dětskou gastroenterologii a výživu České pediatrické společnosti MUDr. Pavel Frühauf, CSc., primář Kliniky dětského a dorostového lékařství 1. LF UK a VFN Praha, gastroenterolog pediatrické části soukromé kliniky Program H plus. 

Zároveň definuje důležitá doporučení z hlediska prevence alergií: Výlučně kojit po dobu minimálně 4 měsíců s pokračováním kojení do 6 měsíců. Nevystavovat dítě před i po narození kontaktu s tabákovým kouřem. Zavést nemléčnou kojeneckou výživu mezi 4.–6. měsícem věku. Ovšem dispozice ke všem alergiím jsou dědičné, takže děti s pozitivní rodinnou anamnézou alergie jsou každopádně vystaveny zvýšenému riziku.
Nová zjištění nijak nezpochybňují význam kojení, není důvod, aby kojenec nedostával mléčné porce ve formě kojení, pokud je to možné, i po prvním půlroce věku,“ uzavírá MUDr. Pavel Frühauf, CSc.
TIP Bety: Potřebujete radu pediatra? Poraďte se ZDARMA s naší dětskou lékařkou MUDr. Adrianou Jiřičkovou! Zeptat se jí můžete i na to, jak pečovat o nemocné dítě nebo jak připravit pro vaše miminko nejvhodnější stravu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat