Uspávání batolete bez problémů? Jde to!

Od určitého věku je poměrně těžké dostat neposedné batole večer do postele. Máme pro vás pár tipů, jak se vyhnout každodenním scénám u postýlky.

1.    Příjemné prostředí
I dospělý potřebuje k usnutí příjemné prostředí a u dítěte to není jinak. Pohodlná postýlka, klid, případně noční světýlko (mnoha dětem se nelíbí tma, mnohem snáz usnou při jemném světle) nebo uklidňující hudba (i naprosté ticho může být pro některé děti nepříjemné, tak proč jim nedopřát jemný akustický šum). Nezapomeňte ani na oblíbenou hračku, plyšáčka nebo třeba pokrývku.

2.    Nepodceňujte stereotyp
Večerní program by měl být před spaním každý den stejný. Třeba vykoupat se, sníst něco malého jako svačinku před spaním (ale s dostatečným předstihem), vyčistit zoubky a rychle do postýlky k oblíbené knížce, nebo videu, nebo mazlení či masáži. Slovo stereotyp máme spojený spíše s negativním významem, ale v této spojitosti je pro dítě velmi důležitý. Ví, co bude následovat, a nerozruší se nečekanou událostí.

3.    Zapojte ho
Nechte dítko vybrat pohádku, již mu budete předčítat nebo na kterou se budou koukat, nebo třeba pyžamko, ve kterém bude ten den spát. Alespoň se strefíte do jeho nálady.

4.    Nepodceňujte fantazii
Předčítání je velmi důležité, ale zkuste občas čas určený pro večerní pohádku trochu ozvláštnit a vymyslete svůj vlastní příběh! To nevadí, že se inspirujete klasickými pohádkami, váš potomek vaši snahu ocení. Skvělým trikem je udělat z něj hlavní hrdinu příběhu.

5.    Nastavte hranice
Pravidla jsou pro dítě potřeba a platí to i při usínání. Jasně stanovte, jak dlouho budete číst, jak dlouho se bude váš potomek dívat na televizi, kolik knížek přečtete. Nenechávejte se umluvit, dodržujte stanovená pravidla i vy.

6.    Síla hudby
Jak již bylo řečeno, hudba dokáže dítě zklidnit a uspat. Tak proč nezavršit čtení nějakou oblíbenou písničkou? Nemusíte ji zrovna zpívat, pusťte uspávací písničku z CD. Ukolébavky měly něco do sebe.
TIP Bety: Potřebujete radu pediatra? Poraďte se ZDARMA s naší dětskou lékařkou MUDr. Adrianou Jiřičkovou! Zeptat se jí můžete i na to, jak pečovat o nemocné dítě nebo jak připravit pro vaše miminko nejvhodnější stravu.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat