To dítě by mělo zhubnout! Dětskou obezitu často podceňujeme

Dětská obezita je problém, který v současné době trápí stále více rodin. Děti se málo hýbou, nepříliš zdravě jedí a kila narůstají. Co s tím?

Také vám obvodní lékař vašeho potomka naznačil, že je načase, aby dítko začalo s dietou? Pak jeho radu nepodceňujte. Pokud vám lékař přímo nedoporučí vhodný jídelníček a pohybové aktivity, neváhejte a najděte výživového specialistu, který vám s novým režimem pro dítě pomůže.

Obezita v dětství může mít totiž vážné následky nejen z krátkodobého hlediska (lékaři varují nad zvyšujícím se počtem vážných chorob, které dříve u dětí nacházeli jen vzácně a dnes jsou kvůli obezitě časté), ale i z toho dlouhodobého. Nejenže z obézního dítěte často vyroste obézní dospělý, ale trpí také řadou vážných nemocí.

Co ale kromě zajištění (a dodržování) zdravého životního stylu svého dítěte můžete udělat?

Jděte příkladem

Jak se asi vaše dítě bude cítit, když mu budete ke svačině nutit zeleninu a celozrnný plátek chleba, zatímco vy si dáte zmrzlinu nebo čokoládovou tyčinku? Taková „motivace“ by rozhodila i dospělého, natož dítě. A to samé platí i pro pohyb, který je neodmyslitelnou součástí pro zdravý životní styl a hubnutí.

Zkrátka se musíte doma zapojit všichni (ostatně na zdravém životním stylu můžete jen vydělat – ať už potřebujete hubnout nebo ne). Pěkně změňte jídelníček celé rodině a volné chvíle zasvěťte vycházkám, hrám venku, zkrátka nenásilnému pohybu.

Pozor na skryté nástrahy

Je jasné, že čokoládová tyčinka do jídelníčku dítěte, jemuž lékař doporučil zhubnout, patřit nebude. Ale nejen ony zjevné kalorie jsou nebezpečné! Pozor si dejte i na ty, které nemusejí být tak jasné. Do této kategorie spadají i nejrůznější nápoje pro děti a džusy. I když jste eliminovali limonády plné cukru a sladidel (sladidla sice nejsou kalorická, ale nezdravá a pro děti se obzvláště nehodí), neznamená to, že nejrůznější „pitíčka“ na tom nejsou podobně.

A tak se vyhýbejte všem možných ochuceným vodám. A také džusům. Ačkoli se jim nedá upřít obsah prospěšných vitaminů a antioxidantů, jsou také plné kalorií. Mnohem více dítěti prospějete, když mu dáte kus čerstvého ovoce, než když mu nalijete plnou sklenici džusu. Navíc některé ovocné šťávy jsou uměle doslazované, takže plné cukru. Hlídejte proto pitný režim dítěte a pamatujte – nejvíce mu prospějete čistou vodou, do které mu hodíte kousek oblíbeného ovoce nebo zeleniny.

Není všechno zdravé, co se třpytí

To, co o džusech, platí i o dalších potravinách, jež sice obsahují zdraví prospěšné a důležité složky, ale jejich kalorická hodnota dosahuje závratných výšin. Týká se to například nejrůznějších cereálií (ano, jsou plné vlákniny a často i minerálů, ale také cukru), ovocných jogurtových pochoutek (s jogurty často nemají nic společného a najdete v nich tak stěží sladkou marmeládu – raději dejte dítku opravdový bílý jogurt s čerstvým ovocem) a dalších.

Vždy raději čtěte etikety dobrot, jež dítěti kupujete, a u nichž si nejste tak docela jistí obsahem.

Žádné hokusy pokusy

Zdraví našich dětí je tím nejdůležitějším a také je velmi křehké. Jeden přešlap mu může pokazit budoucnost v dospělosti. Dětský organismus potřebuje dostatek živin, aby se mohl správně vyvíjet a dokázal fungovat. Co z toho mimo jiné plyne? Že zahrávat si s výživou dětí je nebezpečný hazard. Tak jako mu ubližujete nezdravými potravinami, tak mu můžete ublížit i nevhodným dietním režimem. Proto dietu u svého potomka nikdy neberte jen do svých rukou a vždy se poraďte s odborníkem, jehož doporučení dodržujte.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat