Jít o rok později do školy se v životě vyplatí

Zářijové děti a všechny ty, které rodiče pošlou do školy o rok později, mají v životě výhodu. Podle amerických sociologů totiž mají jako skupina lepší výsledky ve škole i v zaměstnání a méně často končí v kriminále. Být nejstarším ve třídě se vyplatí a je to dobrý přínos do života už od útlého věku.

Vědci z amerického Národního úřadu pro ekonomický výzkum sledovali 1,2 milionu studentů ve věku šest až patnáct let.

A z analýzy těchto studentů vyplývá, že narození v září měli lepší výsledky než ostatní a nejhorší naopak děti narozené v srpnu. Další analýzy prokázaly, že rozdíl mezi zářijovými dětmi a těmi narozenými v jiných měsících se postupně zvyšuje s délkou školní docházky.

Další výzkum stejného týmu se týkal mladých delikventů a z něj vyplývá, že zářijové děti se dopouštějí trestné činnosti výrazně méně než ty narozené v jarních a letních měsících.

A co pořadí narození?

Na tom, že děti narozené v září jsou v mnoha ohledech úspěšnější, se shodlo několik na sobě nezávislých výzkumů. Jiní vědci se pak zaměřili na porovnání úspěchu a inteligence mezi sourozenci. Jinými slovy se snažili najít odpověď na otázku, zda člověka skutečně ovlivňuje pořadí narození. A i když řada studií naznačovala, že jsou prvorození chytřejší, poměrně nedávná rozsáhlá studie z USA přišla s překvapením. Ačkoli je pravda, že prvorození mají vyšší IQ, rozdíl v této inteligenci je tak malý, že je pro život člověka nevýznamný. Týká se totiž jediného bodu na škále kvocientu.

Jinými slovy, průměrné IQ prvorozených je o jediný bod vyšší než průměrné IQ dětí, které se narodí jako druhé, třetí a další v pořadí. Pro praktický život a úspěšnost jedince to nemá téměř žádný význam.

Výsledky vyplývají ze studie 377 tisíc středoškoláků. „To je velmi velký vzorek. Je to největší studie v historii psychologie, která se zabývá inteligencí a pořadím narození sourozenců,“ tvrdí profesor Brent Roberts z Illinoiské univerzity.

Prvorození jsou ve srovnání s mladšími sourozenci o něco extrovertnější, milejší a svědomitější a trpí vzácněji úzkostmi.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
194 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat