Podpořte kreativní myšlení svého dítěte

Kreativní myšlení je velmi cenné a rozhodně je to schopnost, kterou byste u svého dítěte měli rozhodně rozvíjet. Jenže jak na to?

Samozřejmě nemůžete své dítě nutit, aby mělo umělecké sklony (a bylo příštím Picassem, Kubelíkem apod.). Kreativní myšlení nesouvisí s tím, zda má váš potomek hudební sluch nebo úžasný talent pro malování. Kreativní myšlení se bude hodit stejně tak umělci jako například matematikovi. Pomůže mu totiž snáze řešit složité situace (bude schopno nacházet netradiční řešení), pomůže mu ve vztazích, rozšíří pohled na svět, jenž jej obklopuje.

Jak tedy kreativní myšlení u dítěte podpořit a rozvinout? Máme pro vás pár tipů.

Vypněte televizi

Ano, přesně tak. Televize ke kreativnímu myšlení dítěte nepřispívá, právě naopak. Dítěti vše servíruje rovnou, vůbec nezapojuje jeho fantazii a myšlení. Jistě, občas v ní běží zajímavé a vzdělávací pořady pro děti, ale ty jsou spíše vzácnou výjimkou. Takže dítěti zabavte ovladač a nechte je, ať si hraje jinak. Jakkoli (tedy samozřejmě při tom nesmí ohrozit sebe ani druhé). Při hře s panenkami nebo autíčky vymýšlí příběhy, při hře se stavebnicí zapojuje mozek ve snaze postavit ten nejlepší dům, auto, loď, pokojíček pro zvířátka apod. Tohle televize neumí. Takže ji vypněte. Hned.

Oprašte kufříček na Vv

Také si pamatujete ze školy kufříčky, v nichž jste měli potřeby na výtvarnou výchovu? Pořiďte svému dítku něco podobného i doma a pořádně jej vybavte (samozřejmě podle věku potomka, pro tříleté batole nejsou tempery nebo uhly tou nejšťastnější volbou) a doplňujte. Že na svém dítku nepozorujete zrovna ohromující malířský talent? Nevadí, důležité je, zda ho kreslení (nebo třeba modelování z plastelíny atd.) baví. Chce vyzkoušet, co se stane, když bude kreslit pěti voskovkami najednou? Proč ne. Pokud to zkouší na papíru a ne na stěnách, jen do toho.

Zkuste slovní hry

Kreativní myšlení nespočívá pouze v uměleckých činnostech. Velmi důležitou součástí je i slovní projev a fantazie. Při cestě autem/autobusem/tramvají apod. s dítětem hrajte nejrůznější slovní hry (opět berte v potaz věk dítka). Zkusit můžete obligátní slovní kopanou, vymýšlení příběhů (začnete vy, pokračuje dítě, pak zase vy…) nebo nejrůznější úvahy začínající „Co by bylo, kdyby…“ (co by se stalo kdyby, náš pes uměl mluvit/bylo nebe zelené/tenhle autobus vzlétl na Měsíc/všechny stromy byly z čokolády…). Fantazii se meze nekladou.

Umožněte mu udělat chybu

Ano, každý rodič své dítě samozřejmě chrání a snaží se je vystavovat co nejmenšímu počtu nepříjemných situací, zklamání a chyb. Jenže občas neuškodí, když váš potomek zjistí, že ne každé řešení, jež pro danou situaci vymyslí, je to správné (a že ne vždy jsou nablízku rodiče, kteří vše vyřeší za něj). Ačkoli v první chvíli vaše dítě bude zaskočené, pomůže mu to lépe zvládat podobné situace v budoucnu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat