Hypoalergenní pokojíček pro nejmenší. Rady jak na něj

Dětí trpících alergií či astmatem neustále přibývá. Pokud je to případ i vašich potomků, pak při zařizování jejich pokoje mějte na paměti několik pravidel.

Ložnice je jakousi oázou a bezpečným místem, které v bytě máme. Vytvořit jej není zas až tak složité, ovšem situace se poněkud mění, máte-li doma malého alergika či astmatika. Aby byla jeho ložnice místem skutečně bezpečným, je třeba ji proměnit v hypoalergenní prostor. Stačí (kromě pravidelného a důkladného úklidu) dodržet několik základních pravidel.

Zvířátkům vstup zakázán

Bohužel je to tak. Máte-li doma malého alergika či astmatika, rozhodně byste v jeho postýlce neměli nechat spát vašeho domácího mazlíčka. A vlastně byste jej neměli do dětského pokoje vůbec pouštět. Dítěti se bude mnohem lépe dýchat.

Mimochodem, to se – především u těžkých astmatiků a alergiků – týká i zvířátek plyšových. Samozřejmě to neznamená, že byste měli vyhodit potomkovi jeho oblíbeného medvídka, jen je třeba opatrnosti. Sbírka plyšáků je ideálním lapačem prachu a dalších nečistot, proto ji omezte a hračky pravidelně perte.

Zapomeňte na koberce

Koberců do dětských pokojů se na našem trhu objevuje spousta. Je pravda, že dokáží dodat interiéru útulnosti a některé slouží i jako návod k dětským hrám (např. nejrůznější silnice pro autíčka, hrací pole ve stylu člověče, nezlob se apod.), ale v interiéru určeném pro astmatické či alergické dítě nemají místo. Nejenže chytají prach, ale jsou domovem nejrůznějších roztočů, kteří mohou nemoc vašeho dítka ještě zhoršit.

Pokud nemáte příliš na výběr a koberec do dětského pokoje umístit musíte, pak zvolte raději koberec s kratším vlasem, který se snadno udržuje, a připravte se na velmi časté vysávání.

Chraňte postel

Také postel bývá ideálním útočištěm pro mikroby – chraňte proto matraci speciálním hypoalergenním povlakem, lůžkoviny by měly být rovněž z materiálu, jenž alergické či astmatické záchvaty nevyvolává (zapomeňte na klasické peří).

A když už jsme u spánku, samozřejmě je dobré ponořit pokojíček do tmy, nicméně vyhněte se těžkým závěsům, které rády hromadí prach. Spíše sáhněte po materiálu, který se dobře udržuje (budete závěsy prát častěji, než rodiče nealergického dítěte).

Pozor na hmyz

I když se můžete snažit o čistotu v bytě sebevíc, občas se může stát, že se v něm objeví nezvaní návštěvníci v podobě mravenců, švábů, rusů, štěnic a podobné „havěti“ (např. v paneláku stačí, aby byl jeden ze sousedů – mírně řečeno – nad zásady úklidu a hygieny povznesen, a problém je na světě). Kromě toho, že hmyz nechce v bytě nikdo, pro alergické či astmatické dítě může znamenat zhoršení zdravotního stavu. Pokud už tyhle potvůrky váš domov navštíví, jednejte rychle, ať se u vás nestačí zabydlet.

Udržujte čistý vzduch

Zvláště pokud bydlíte ve městě, jež má často problémy s kvalitou ovzduší, zvažte koupi čističky vzduchu.

Nicméně to není jediná cesta, jak v bytě, a zvláště v dětském pokoji, zabezpečit čistý vzduch – pozor si dejte na nejrůznější čisticí prostředky (některé chemikálie astma a alergie zhoršují, proto se snažte kupovat hypoalergenní výrobky nebo spoléhejte na nechemické čističe), v žádném případě nepoužívejte nejrůznější osvěžovače vzduchu!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat