Naučit dítě uklízet si po sobě hračky je základem výchovy

Samostatné uklízení hraček patří mezi ty nejčastější problémy ve výchově dětí. V závěsu za učením se na nočník, poruchami spánku či příjmem potravy. Jak docílit bez křiku a nátlaku toho, aby po sobě ratolest zanechávala pořádek?

Potřeba uklízet si hračky není pro dítě přirozená. Nutno také podotknout, že v této souvislosti neexistuje univerzální rada, neboť každé dítě je jiné a potřebuje odlišný přístup či argumenty. Díky následujícím radám se vám však podaří najít optimální řešení právě pro vaše dítko.

Oživte neživé věci

Personifikace hraček je dalším krůčkem k přiblížení se dětskému světu. Dítě lépe porozumí myšlence, pokud si ji prožije vlastní zkušeností. Vštěpujte tedy svému potomkovi, že i hračky mají svůj domov, kam patří. Hračkám se nelíbí zůstat někde pohozené. Je nutné vracet je do svých domečků, kde se cítí v bezpečí. Vhodná je i motivace známou pohádkou od Josefa Čapka O pejskovi a kočičce – O panence, která tence plakala.

Proměňte činnost v hru

Jakákoli činnost bude pro dítě přitažlivější, pokud ji může změnit ve hru. Jestliže vaše dítě natrhalo papírové kapesníčky na tisíce kousků, které se válí po dětském pokoji, namísto výčitek typu: „Co jsi to provedl za bordel, koukej to okamžitě uklidit,“ navrhněte dítěti uložit ten sníh do krabice od bot, protože je léto. Pak si můžete zahrát na zimu, kdykoli se vám zachce. Že patří počmárané papíry do koše? „Pan koš má ukrutný hlad, když ho včas nenakrmíš odstřižky a použitými papíry. Hladový pak může pojídat malé holčičky a chlapečky.“

Velký úkol rozdělte na několik jednodušších

Je-li úkol pro dítě abstraktní a působí na něj nesplnitelným dojmem, rozdělte jej na dílčí podúkoly. Pokud se dětský pokoj proměnil v chlév, nevyžadujte po dítěti uklidit pokoj, ale rozdělte požadavek na jednotlivé části. „Autíčka dáme do krabice. Teď plyšáky do koše. Co uklidíme teď?“ Dejte dítěti prostor, aby samo rozhodlo, co bude následovat, buďte mu nápomocní.

Kdo po sobě neuklízí, ať si nehraje

Výchova znamená důslednost, trvalost a nepřetržitost. Když dítě opakovaně zanechá hračky na podlaze, lze jej z pozice rodiče uložit a uschovat. S jejich návratností se však počítá pouze v případě úklidu. Občas se také zmiňte, že by stavebnice nebo domeček pro panenky mohly odejít k jinému majiteli, protože u vás doma se s nimi nezachází moc hezky.

Ať už vyzkoušíte jednu z možných metod nebo rovnou všechny, nezapomínejte děti pro drobné úspěchy v úklidu hraček chválit, chválit a zase jenom chválit.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku. Případné citace jsou uvedeny.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat